"To će ubiti picu": Njujork zabranjuje peći na ugalj i drva u picerijama

Zbog novih pravila, koja predviđaju izbacivanje iz upotrebe tradicionalne peći na ugalj i drva, mnoge picerije će morati da menjaju uređaje.
"To će ubiti picu": Njujork zabranjuje peći na ugalj i drva u picerijama
Foto: Pixabay
Odeljenje za zaštitu okoline (DEP) Njujorka izradilo je nova pravila koja bi naložila restoranima koji koriste decenijama staru metodu pečenja, da smanje emisiju ugljenika do 75 odsto, prenosi Njujork post.
"Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među onima koje najviše doprinose štetnim zagađivačima u naseljima s lošim kvalitetom vazduha", rekao je portparol DEP-a Ted Timbers.
Pravilo bi moglo da podrazumeva da picerije s takvim pećnicama kupe skupe uređaje za kontrolu emisije, a vlasnik jednog bruklinskog lokala rekao da je već "bacio" 20.000 dolara na filtere vazduha.
 
Zvaničnici Njujorka predviđaju da će novom merom biti pogođeno oko 100 restorana. Mnogi pica majstori tvrde da će ta mera "ubiti picu".
 
"Ako se igrate sa temperaturom u pećni, promenićete ukus. Ta cev, taj dimnjak, stvara savršenu uzlaznu struju, održava temperaturu savršenom, to je umetnost koliko i nauka. Oduzmeš ugljenik, ono zbog čega je pica odlična, ubiješ je", rekao je jedan od njih.
  • Zemlja čudesa

    29.06.2023 11:59
    Ludilo mozga
    Siguran sam da tih 100 furuna na drva zagađuju ceo Njujork tako da se u njemu ne može disati. Par miliona automobila nisu ni izbliza tako veliki problem...
  • Jova

    28.06.2023 07:12
    Hoće li iko ostati u tom propalom gradu?
  • Andrija Šrek

    27.06.2023 10:52
    Blasfemija!!!
    E, ako picerije sa pećima na drva najviše zagađuju okolinu, onda sam ja vojvoda Šešelj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.