Šta jesti po ovim vrućinama?
Talas vrućina traje danima, a često pitanje koje postavimo je - šta da jedemo po ovakvom vremenu. Savetuje se da u svakodnevni meni uvrstimo sveže i sezonske namirnice.
Foto: Pixabay
Izbegavati kofein i prženje hrane, a preporučuje se korišćenje hladno ceđenih ulja.
Preporučeni dnevni unos tečnosti razlikuje se od osobe do osobe, i to u zavisnosti od telesna mase, starosne dobi kao i fizičke aktivnosti. Potrebe za tečnošću se povećavaju tokom letnjih meseci i pri telesnoj aktivnosti, ali imajte na umu da pod dnevni unos tečnosti spada i voda koju u organizam unosimo kroz hranu, a ne samo voda ili drugi napici.
Opšta preporuka je da za svaki kilogram svoje telesne mase unesete 0,3 dl tečnosti, pa ako imate 60 kg preporučen vam je unos tečnosti od 1,8 litara. Ako ste na aktivnom odmoru, tada za svaki sat aktivnosti treba popiti oko pola litre tečnosti.
Potreba za unosom tečnosti može se, osim vodom, zadovoljiti i ceđenim sokovima od voća i povrća, bistrim supama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera ili mlekom. Pića koja sadrže kofein, tein i alkohol kao i zaslađeni napitci, bez obzira na količinu treba izbegavati.
Hladna pića rashlađuju samo gornji deo probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tela, stoga ne smanjuju temperaturu celog tela. Pića koja su na granici zaleđivanja uzrokuju više štete nego koristi, jer zbog velikih temperaturnih razlika štete onim delovima tela s kojima dolaze u dodir i dugoročno uzrokuju oštećenje površinskog tkiva probavnog trakta, čime stvaraju prostor za zadržavanje mikroorganizama i moguć razvoj upale. Bolji učinak imaju umereno rashlađena pića, dok samo hlađenje tela treba ostvariti boravkom u rashlađenim prostorima i tuširanjem.
Jedite puno voća, povrća, celovitih žitarica i pečurki. Na taj ćete način osigurati unos korisnih nutrijenata, vitamina, minerala, elektrolita, vlakana i vode. Pri tome ne zaboravite osnovne higijenske navike kao što su pranje voća i povrća. Osigurajte svoju dnevnu peticu - voće i povrće konzumirajte barem pet puta tokom dana, voće ujutro i za međuobroke, a povrće za ručak i večeru. Veličina jednog obroka voća ili povrća trebala bi stati u vašu šaku.
Jedite sveže i sezonske namirnice. Ne jedite voće odmah nakon obroka, jer tada zbog probavljanja prethodno unesene hrane voće fermentira i daje osećaj težine i nadutosti.
Pri konzumiranju masnoća tokom leta nije samo važno koliko nego i koju vrstu masnoća unosite. Unošenje masnoća svakako treba smanjiti. Koristite hladno ceđenja ulja poput maslinovog, koje sadrži kvalitetne masne kiseline, a savetuje se da izbegavate prženje.
Iskoristite leto za uživanje u ribi, plava riba sadrži mnogo korisnih sastojaka, uključujući višestruko nezasićene masne kiseline, vitamin D i vitamine skupine B. Obratite pažnju na svežinu ribe, posebno kod plave ribe, jer se tokom neadekvatnog čuvanja od ulova do ribarnice, stvara alergen histamin pa je moguća alergijska reakcija.
Izvori belančevina moraju biti raznoliki, nisu vredne samo belančevine životinjskog porekla, nego se preporučuju i belančevine biljnog porekla. S belančevinama ne treba preterivati jer se za razgradnju belančevina mora potrošiti više energije nego za razgradnju masti i ugljenohidrata, a to znači da se organizam više zagreva. Obroke treba podeliti na manje i jesti ih češće kako bi visina šećera u krvi bila ujednačena.
So je takođe važna za normalan rad ljudskog organizma. Ipak, treba biti oprezan pri soljenju hrane budući da je većina namirnica koje konzumiramo bogata solju pa na taj način unosimo dovoljno soli da se zadovolje dnevne potrebe organizma. Savetuje se da umesto soli u prirpemi hrane koristimo začinsko bilje.
U slučaju konzumiranja zdravstveno neispravne, bakteriološki zagađene hrane, čovek može oboleti od crevnih infekcija i dobiti simptome poput mučnine, dijareje, povraćanja i povišene temperature. Dijareja može biti opasna jer zbog povećanog gubitka tečnosti i elektrolita može dovesti do dehidracije, što se može očitovati slabošću i vrtoglavicom. Zbog toga je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite i piti što više vode, nezaslađenih čajeva i bistre supe. Kako bi izbegli trovanje hranom, važno je pravilno pristupati pripremi i čuvanju hrane.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
2
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Ideja za "oporavak" od roštilja: Smuti od malina
01.05.2024.•
1
Nakon prvomajskih svečanosti trebalo bi preći na laganiju hranu.
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
3
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
1
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Komentari 3
Б
Tommy gun
Cane
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar