Crni paradajz od skoro se gaji i u Srbiji: Kakvog je ukusa?
Među pedesetak sorti paradajza koje se uzgajaju u Srbiji, odnedavno je i crni paradajz.
Foto: Pixabay
Gotovo ga je nemoguće naći na pijacama i u marketima, jer ga poljoprivrednici sade uglavnom za sopstvene potrebe.
Baš takav paradajz već pet godina uzgajaju Ćatići u Masloševu. Seme su dobili od rođake, koja ga je donela iz Severne Makedonije. Crni paradajz izazvao je pažnju komšija, pa Ćatići nesebično dele seme.
"Gaji se isto kao običan paradajz. Posadi se, rasadi se u čašice i posle se posadi u baštu i kad sazri bude crvene, a ovako je crn. Skroz ne pocrveni, ostane pola crven, pola crn", objašnjava Slađana Ćatić za RTS.
A kada se preseče, isti je kao običan paradajz, samo manji. I ukus mu je isti.
"Služi za dekoracije po svadbama, po veseljima i svi koji ga uzgajaju većinom ga uzgajaju za sopstvene potrebe", dodaje Slađana.
Zbog čega je paradajz crn?
Odgovor, kažu agronomi, leži u antocijanu.
"To je biljni pigment koga ima u voću i povrću koje je tako plavičaste, crne boje. Ukrštanjem crvenog, klasičnog paradajza i ljubičastog paradajza dobija se crni. Dobar je za prevenciju mnogih bolesti, dobar je za dijete i blagotvoran za zdravlje čoveka", navodi agronom Lazar Mitrović.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
0
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Ideja za "oporavak" od roštilja: Smuti od malina
01.05.2024.•
1
Nakon prvomajskih svečanosti trebalo bi preći na laganiju hranu.
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
3
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
1
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
Komentari 1
Jadranka
Po preseku ima više mesa,i mnogo prijatniji miris,
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar