Crni paradajz od skoro se gaji i u Srbiji: Kakvog je ukusa?

Među pedesetak sorti paradajza koje se uzgajaju u Srbiji, odnedavno je i crni paradajz.
Crni paradajz od skoro se gaji i u Srbiji: Kakvog je ukusa?
Foto: Pixabay
Gotovo ga je nemoguće naći na pijacama i u marketima, jer ga poljoprivrednici sade uglavnom za sopstvene potrebe.
Baš takav paradajz već pet godina uzgajaju Ćatići u Masloševu. Seme su dobili od rođake, koja ga je donela iz Severne Makedonije. Crni paradajz izazvao je pažnju komšija, pa Ćatići nesebično dele seme.
"Gaji se isto kao običan paradajz. Posadi se, rasadi se u čašice i posle se posadi u baštu i kad sazri bude crvene, a ovako je crn. Skroz ne pocrveni, ostane pola crven, pola crn", objašnjava Slađana Ćatić za RTS.
 
A kada se preseče, isti je kao običan paradajz, samo manji. I ukus mu je isti.
 
"Služi za dekoracije po svadbama, po veseljima i svi koji ga uzgajaju većinom ga uzgajaju za sopstvene potrebe", dodaje Slađana.
 
Zbog čega je paradajz crn? 
 
Odgovor, kažu agronomi, leži u antocijanu.
 
"To je biljni pigment koga ima u voću i povrću koje je tako plavičaste, crne boje. Ukrštanjem crvenog, klasičnog paradajza i ljubičastog paradajza dobija se crni. Dobar je za prevenciju mnogih bolesti, dobar je za dijete i blagotvoran za zdravlje čoveka", navodi agronom Lazar Mitrović.
  • Jadranka

    15.08.2023 11:12
    Mi ga gajimo za svoje potrebe i mnogo je ukusniji od obične sorte paradajza.
    Po preseku ima više mesa,i mnogo prijatniji miris,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.