Jedan turista umro, još 12 u bolnici zbog pokvarenih sardina

Jedna osoba je umrla, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordou u Francuskoj, nakon što su pojeli pokvarene sardine u restoranu.
Jedan turista umro, još 12 u bolnici zbog pokvarenih sardina
Foto: Pixabay
Došlo je do pojave botulizma, ozbiljne neurološke bolesti koju uzrokuje konzumiranje hrane koja nije bila pravilno čuvana, piše Gardijan.
Dvanaest ljudi još je na lečenju, od kojih se pet nalazi na respiratoru. Radi se o američkim, irskim i kanadskim turistima. 
Svi oni jeli su u vinskom baru "Tchin Tchin" između 4. i 10. septembra, kada je u Bordou, poznatom po vinu i hrani, obično veliki broj turista. Svi su jeli sardine koje je vlasnik restorana spremio u tegle.
 
Botulizam je smrtonosan u pet do deset odsto slučajeva zbog toksina kojeg stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilisana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko nedelja, a najneposrednija opasnost proizlazi ako zahvati disajne mišiće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • w/e

    15.09.2023 15:39
    botulizam
    Botulism je najsmrtonosnija supstanca koja postoji. Inace je odnela mnogo zivota kroz pokvarene kobasice, po cemu je bakterija C. Botulinum i dobila ime. Kobasice i konzervirana hrana su najcesce kontaminirana hrana.
    Ovo je takodje i jedna od najotpornijih vrsta zivih bica, posto u stanju endospore gde mogu beskonacno dugo da prezive bez hrane u velikom opsegu temperatura i ambijenata. Otporne su na vecinu sredstava za dezinfekciju, deterdzente itd. Ukoliko se nadju u pogodnoj sredini, tada iz spore prelaze u vegetativno stanje kada su osetljivije ali i izuzetno otrovne.
    1 Kg botulizma je dovoljan da usmrti svu ljudsku populaciju. Inace se koristi za proizvodnju botoxa.
  • Vess

    14.09.2023 10:44
    Da proključa
    Pre nekoliko godina bio je tekst o dečku koji je otišao na Onaj Svet jer je, vrativši se iz škole, pojeo ostatak neke salate sa lukom, koju je zatekao na stolu posle neke proslave njegovih roditelja. Dijagnoza - botulizam izazvan tim odstajalim lukom. Zato svaku odstajalu hranu treba dobro prokuvati, jer to ubija bakterije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi