Humus veličanstveni: Detaljan vodič kako da napravite ovaj namaz kao iz prodavnice, pa i bolji

Ovaj jednostavni bliskoistočni namaz ima toliko obožavaoca da su se godinama vodile rasprave o njegovom poreklu, s Libanonom i Izraelom kao glavnim protagonistima koji tvrde da su ga izumeli.
Humus veličanstveni: Detaljan vodič kako da napravite ovaj namaz kao iz prodavnice, pa i bolji
Foto: Pixabay

Iako postoje kvalitetne verzije koje se mogu kupiti u prodavnicama, možete i sami da napravite svoju ukusnu verziju, piše Index.hr.

Kada je reč o receptima za humus, postoji mnogo varijacija, ali u osnovi se sastoji od leblebija, tahinija, limuna, belog luka i soli. 
 
Važna je i tekstura, a najpoželjnija je ona koja je svilenkasta i glatka. 
No, tehnike za postizanje takve teksture mogu izazvati pravu zbrku (pokušajte svako zrno leblebije iz konzerve da ogulite posebno i razumećete zašto).
 
Postoji toliko informacija o tome kako napraviti savršen humus da stvari mogu postati pomalo zbunjujuće, pa hajde da to razjasnimo.
 
Sušene ili konzervisane leblebije (i kako ih kuvati)
 
U borbi između sušenih i konzervisanih leblebija, što se tiče najboljeg ukusa i konzistencije, obično pobeđuju sušene. 
 
Međutim, njih treba potapati i puno duže kuvati. Kako većini nedostaje vremena, nije nikakav greh humus pripremiti od konzervisanih leblebija.
 
Ključno je da, bez obzira na vrstu leblebija koje koristite, ona postane izrazito mekana prije nego što ga usitnite kako biste dobili svilenkastu teksturu. 
 
Sušene leblebije zahtevaju kuvanje satima, dok kod konzervisanih to može potrajati samo oko 20 minuta.
 
Jedan koristan savet jeste dodavanje sode bikarbone u vodu tokom kuvanja leblebija (bilo sušenih ili konzervisanih) jer pomaže razgraditi skrob i ubrzava proces omekšavanja. Ratio bi trebao biti otprilike pola kašičice sode bikarbone na jednu konzervu leblebija.
 
Potapanje sušenih leblebija pre kuhanja je ključno, a možete dodati malo soli i sode bikarbone u vodu. 
 
Najbolje je leblebije ostaviti potopljene u vodi preko noći kako bi nabubrio i omekšao - samo nemojte da zaboravite da promenite vodu pre kuvanja. 
 
Tokom kuvanja sušenih leblebija može se pojaviti pena na površini vode. To je normalno, jednostavno je uklonite i nastavite sa kuvanjem.
 
Bilo da koristite konzervisane ili sušene leblebije, znaćete da su gotove kada ih lako možete stisnuti između prstiju. Tada ih ocedite, ali sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale jer će vam trebati za kasnije.
 
O ljuspici
 
Većina ljudi se slaže da je humus najbolji kada se ukloni barem dio ljuspica s njega, ali to može potrajati. 
 
Međutim, ako je vaša električna seckalica dovoljno snažna i leblebije skuvane kako je ranije opisano, ljuspice će biti dobro izmiksane i nema stvarne potrebe za njihovim uklanjanjem.
 
No, ako ipak želite da pokušate da ih uklonite, umesto da svako zrno čistite pojedinačno, samo protresite posudu s kuvanim leblebijama i kašikom uklonite ljuspice kako budu izlazile na površinu vode. 
 
Alternativno, nakon što ste ga ocedili, možete ga staviti između dve čiste kuhinjske krpe i nežno trljate kako biste skinuli kožice.
 
Drugi osnovni sastojci
 
Tahini namaz su u osnovi semenke susama koje su usitnjene u gustu pastu. Univerzalnost i bogat orašasti ukus tahinija čine ga ključnim sastojkom u bliskoistočnoj kuhinji - i izuzetno hranljivi.
 
Kada se radi o upotrebi tahinija u humusu, važno je zapamtiti dve stvari. Prvo, odaberite najbolji kvalitet i potražite svetlije varijacije koje koriste oguljene semenke susama. Tamnije varijacije mogu imati gorak ukus i neće vam dati željeni rezultat.
 
Drugo, bitno je da koristite dovoljno tahinija - to je ključno. Barem trećina ukupne težine vašeg humusa trebala bi biti tahini. 
 
Dakle, za konzervu leblebija od 400 grama želite da osigurate da imate najmanje 150-200 grama tahinija. Ako stavite manje, ukus jednostavno neće biti isti.
 
Tahini možete dodati direktno u leblebije u blenderu ili ga možete pomešati s belim lukom i limunom i onda dodati.
 
Tahini se ponekad može zgusnuti kad mu se doda tečnost poput limunovog soka. Ne brinite - postupno dodavanje vode pomoći će tahiniju da se vrati u svoje prvobitno kremasto stanje.
 
Beli luk
 
Neki recepti predlažu dodavanje svežeg belog luka direktno u mešalicu, ali to humusu može dati preintenzivan ukus.
 
Beli luk je najbolje dodati u vodu dok se kuvaju leblebije. To će ublažiti njegov ukus, ali ipak pružiti ugodan ukus. 
 
Druga opcija je zgnječiti ga i ostaviti da odstoji u limunovom soku nekoliko minuta pre nego što ga dodate leblebijama.
 
Mešanje
 
Ako ste već pravili humus, možda ste primetili da se leblebije često lepe za mešalicu tokom usitnjavanja. 
 
Trik je usitnjavati ga dok je još topao kako bi se sprečilo stvrdnjavanje skroba. Multipraktik ili otvoreni modeli mešalica obično su bolji od onih zatvorenih.
 
Postoji česta zabluda da tokom usitnjavanja i mešanja humusa treba dodavati puno maslinovog ulja kako bi se postigla prava konzistencija. 
 
Međutim, masnoća u tahiniju dovoljna je za stvaranje homogene teksture. Bolje je dodati maslinovo ulje pri samom posluživanju.
 
Ako je humus presuv tokom miješanja, postepeno dodajte malo vode u kojoj su se kuvale leblebije kako biste postigli željenu konzistenciju. Da biste postigli najbolji rezultat, dodajte vrlo malu količinu vode dok mešate.
Dodaci
 
Nakon što savladate osnovni recept za humus, možete postati kreativni s dodacima. Da biste humus pretvorili u obrok, možete ga poslužiti s grilovanom ili mlevenom janjetinom, što je izvanredna i klasična kombinacija.
 
Osim toga, humus možete poslužiti s toplim palačinkama, svežim povrćem, čipsom od batata - lepota humusa leži u njegovoj prilagodljivosti!
 
Kada steknete malo iskustva, možete eksperimentirati i s ukusom humusa, dodajući na primer kumin ili bundevu. Možete ga posuti korijanderom, prženim orašastim plodovima ili čili uljem kako biste dodali malo ljutine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti