Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Foto: 021.rs
Sastojci
Za fil:
- 400 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešano)
- 300 g šampinjona, seckanih
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 kašičica karija u prahu
- 1/2 kašičice mlevene paprike (po želji)
- So i biber po ukusu
- 2 kašike ulja
- 1 dcl neutralne pavlake ili grčkog jogurta (opciono - za kremastiju strukturu)
Za pitu:
- 500 g kora za pitu ili burek
- 100 ml ulja ili rastopljenog putera
- 50 ml mleka (za premazivanje)
- 1 jaje (za premaz - opciono)
Priprema
Fil:
1. U tiganju zagrejte ulje i dodajte crni luk. Pržite dok ne postane staklast.
2. Dodajte beli luk, zatim mleveno meso. Pržite dok ne porumeni i razbije se na sitne komade.
3. Dodajte šampinjone i kari. Nastavite da dinstate 10-ak minuta, dok ne ispari višak tečnosti.
4. Posolite, pobiberite, dodajte mlevenu papriku po želji. Na kraju možete dodati pavlaku ili jogurt za sočnost.
5. Ostavite fil sa strane da se ohladi.
Slaganje pite:
1. U pleh postavite jednu koru, premažite je uljem. Na svaku drugu koru nanesite deo fila.
2. Možete da pravite savijaču (rolne) ili slojevitu pitu - kako vam više odgovara.
3. Premažite gornji sloj mlekom (i jajetom ako želite zlatnu koricu).
Pečenje:
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, dok pita ne porumeni.
Mali saveti:
- Umesto šampinjona možete koristiti i druge pečurke (vrganji, bukovače).
- Ako volite jači ukus karija, slobodno dodajte još - ali prvo probajte sa manjom količinom.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO Jednostavno, a preukusno: Lepinjica od krompira, sira i luka
08.12.2025.•
0
Ovo jednostavno, a preukusno jelo kombinuje tri skromna sastojka - krompir, sir i luk.
VIDEO Neki su spojevi bolji od drugih: Probajte čizkejk-baklavu
08.12.2025.•
1
Slađa od klasične torte od sira, kremastija od klasične baklave - ova torta je stvorena za svečane prilike i da impresionira svakoga ko je proba.
VIDEO Poljski slatkiš za koji zna ceo svet: Ime mu u prevodu znači "baka"
07.12.2025.•
2
Babka je raskošan slatki hleb od dizanog testa, poznat po svojim predivnim slojevima i bogatom punjenju.
VIDEO: Staro, dobro - testo sa kupusom
07.12.2025.•
1
Ovo jelo je pravo utoliko koliko je jednostavno, domaće i sito.
VIDEO: Lepinja od svežeg sira - ima samo dva sastojka
07.12.2025.•
1
Viralni hleb/lepinja sa samo dva sastojka - sir i jaja - zdrav, brz i pun proteina.
VIDEO: Mača late sa bademovim mlekom i medom
07.12.2025.•
0
Mača late je elegantan, zdrav napitak koji kombinuje blage stimulativne efekte zelenog čaja sa antioksidansima, dok bademovo mleko i med daju kremastu, blagu i prirodno slatku notu.
Topao zimski potaž od povrća: Brzo, jednostavno i savršeno da vas ugreje
06.12.2025.•
0
Hladni decembarski dani idealni su za topla, kremasta jela, a potaž od povrća je jedan od najjednostavnijih načina da se brzo spremi nešto zdravo i ukusno.
Recept: "Cookie" kao iz američkih filmova
05.12.2025.•
1
Napolju je sve hladnije, a "američki keksići", takozvani "cookies", podsećaju nas na one scene iz filma kada se tek izvade iz rerne, pa se jedu uz mleko.
VIDEO: Brzi krem od čokolade i banane
03.12.2025.•
0
Ponekad je za dobar desert potrebno samo nekoliko sastojaka i par minuta.
VIDEO Jednostavno i brzo: Integralna pasta sa povrćem
03.12.2025.•
0
Ponekad je najjednostavniji recept - i najbolji.
VIDEO: Vanila kafa sa bademovim mlekom i cimetom
03.12.2025.•
0
Vanila kafa sa cimetom i bademovim mlekom je nežna, mirisna i savršena za one trenutke kad vam treba nešto toplo i posebno.
VIDEO Predlog za ručak: Rižoto sa karfiolom i pečurkama
02.12.2025.•
1
Rižoto sa karfiolom i pečurkama je lagan, ukusan i brzo gotov.
VIDEO Greje i telo i dušu: Egzotična kafa sa kokosovim mlekom i začinima
02.12.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za kremastu, toplu, blago slatku i mirisnu kafu sa kokosovim mlekom i začinima.
Nekad je jednostavno i najbolje: Krompir pečen sa orasima i lukom
01.12.2025.•
0
Ovaj krompir spaja blagu slatkoću pečene ljuske, nežnost sredine i hrskavost oraha - savršena kombinacija tekstura i ukusa kao prilog ili lagani glavni obrok.
Slatko na brzaka: Mafini od integralnog brašna sa voćem
01.12.2025.•
0
Mafini su uvek dobar izbor kad želite nešto brzo, slatko, a ne previše teško - pogotovo kad koristite integralno brašno i voće.
Lagani kolač sa voćem i jogurtom
30.11.2025.•
0
Ovaj kolač je savršeno voćna poslastica - ne previše sladak, sočan i lagan, idealan uz čaj ili kafu.
VIDEO: Kremasta zapečena pasta sa karfiolom i sirom
30.11.2025.•
0
Ovaj recept kombinuje nežnu slatkoću karfiola sa topljenim sirom, stvarajući savršeno jelo pogodno kad poželite nešto toplo i kremasto.
VIDEO Recept za domaći kebab sa TikToka: Jeste li već probali da ga napravite?
28.11.2025.•
2
Ovih dana na brojnim društvenim mrežama, prvenstveno na TikToku, video pravljenja "domaćeg" kebaba postao je viralan - evo recepta kako da ga i vi napravite.
VIDEO: Mnogima omiljeni - žuti kolač sa višnjama
27.11.2025.•
0
Ako volite jednostavne, domaće kolače koji mirišu na detinjstvo, ovaj žuti kolač sa višnjama je pravi izbor.
VIDEO Zanimljivo i za oko i za nepce: Rižoto sa cveklom i sirom
27.11.2025.•
0
Rižoto sa cveklom i sirom je jelo koje spaja nežnu kremastu teksturu sa bogatom, zemljanom aromom cvekle.
Predlog za doručak: Gibanica od gužvanih kora
26.11.2025.•
0
Gibanica je jedno od najpoznatijih domaćih jela u Srbiji i regionu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar