Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem

Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
Foto: 021.rs
Sastojci
 
Za fil:
 
- 400 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešano)
 
- 300 g šampinjona, seckanih
 
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
 
- 2 čena belog luka, sitno seckana
 
- 1 kašičica karija u prahu
 
- 1/2 kašičice mlevene paprike (po želji)
 
- So i biber po ukusu
 
- 2 kašike ulja
 
- 1 dcl neutralne pavlake ili grčkog jogurta (opciono - za kremastiju strukturu)
Za pitu:
 
- 500 g kora za pitu ili burek
 
- 100 ml ulja ili rastopljenog putera
 
- 50 ml mleka (za premazivanje)
 
- 1 jaje (za premaz - opciono)
Priprema
 
Fil:
 
1. U tiganju zagrejte ulje i dodajte crni luk. Pržite dok ne postane staklast.
 
2. Dodajte beli luk, zatim mleveno meso. Pržite dok ne porumeni i razbije se na sitne komade.
 
3. Dodajte šampinjone i kari. Nastavite da dinstate 10-ak minuta, dok ne ispari višak tečnosti.
 
4. Posolite, pobiberite, dodajte mlevenu papriku po želji. Na kraju možete dodati pavlaku ili jogurt za sočnost. 
 
5. Ostavite fil sa strane da se ohladi. 
Slaganje pite:
 
1. U pleh postavite jednu koru, premažite je uljem. Na svaku drugu koru nanesite deo fila.
 
2. Možete da pravite savijaču (rolne) ili slojevitu pitu - kako vam više odgovara.
 
3. Premažite gornji sloj mlekom (i jajetom ako želite zlatnu koricu).
 
Pečenje:
 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, dok pita ne porumeni.
 
Mali saveti:
 
- Umesto šampinjona možete koristiti i druge pečurke (vrganji, bukovače).
 
- Ako volite jači ukus karija, slobodno dodajte još - ali prvo probajte sa manjom količinom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

pita

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.