Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak

Uštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru. Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak
Foto: Screenshot (YouTube/Aurora Recepti)
Srećom, postoji jedan jednostavan trik iz bakinog kuvara koji može uštipke da učini znatno laganijim.
 
Dodajte malo rakije u testo.
Mala čašica domaće rakije (ili ruma, ako više volite) umešana u testo pravi veliku razliku.
 
Alkohol pomaže da se spoljašnji sloj testa pri prženju brže „zatvori“, pa uštipci upijaju znatno manje ulja, piše Jutarnji.hr.
Temperatura ulja je ključna
 
Ulje mora biti dobro zagrejano, idealno između 170 i 180 stepeni celzijusa.
 
Ako je hladno, testo će upijati ulje kao sunđer. Ako nemate termometar, ubacite mali komad testa – ako odmah počne da cvrči i ispliva na površinu, ulje je spremno.
 
Isto važi i za drvenu varjaču – ako uronite dršku u ulje i oko nje se pojave mehurići, spremni ste za prženje.
 
Brašno i mešanje - ne zaboravite
 
Iako se često preskače, prosejavanje brašna unosi vazduh u smesu, što testo čini laganijim.
 
Nemojte preterivati s mešanjem – kada dodate brašno, mešajte samo koliko treba da se sastojci sjedine. Tako ćete izbeći da uštipci budu žilavi.
 
Recept za domaće uštipke
 
Potrebno:
 
1/2 kg brašna
 
1 kašičica soli
 
1 kašičica suvog kvasca
 
2,5 dl vode
 
0,5 dl lozovače (rakije ili ruma)
 
Priprema:
 
Sve sastojke pomešajte u glatko testo. Ako je preretko, dodajte još brašna.
 
Vadite testo kašikom i pržite u dobro zagrejanoj mešavini ulja i svinjske masti. Kad porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede.
 
Saveti:
 
Odlično se slažu sa sirom i pršutom, ali i sa pavlakom, mesom s roštilja ili uz gusti sos - čak su i sami, bez ičega, veoma ukusni.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.