
Skromno italijansko jelo koje je postalo hit: Treba da imate tikvice, malo luka i palente
Skromno italijansko jelo sa tikvicama, lukom i palentom postalo je viralni hit, a evo i kako možete da ga napravite.

Foto: Pixabay
Ovo jelo zove se "scarpaccia", dolazi iz Camaiorea i ima poseban, malo drugačiji postupak pripreme. Zapravo, za pripremu tžesta koristi se voda isceđena iz povrća, piše Index.hr.
Sastojci:
- 750 g tikvica
- 130 g u osnosu pola-pola glatkog belog ikukuruznog brašna (ili palente)
- 10 cvetova tikvica (ili ne, nema veze)
- 1 crveni luk
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 ravna kašičica soli (za soljenje tikvica)
- crni biber po ukusu
- sveži ružmarin po ukusu
Priprema:
Tikvice narežite mandolinom na 2-3 mm debljine, a luk narežite na tanke pločice.
Sve stavite u činiju zajedno s cvetovima tikvica i pobiberite i obilno posolite - dobro umasirajte 2-3 minute.
Stavite teg na vrh kako bi povrće izgubilo vodu, pa nakon dva sata ocedite svu biljnu vodu u činiji.
Testo pripremate tako što dodate kukuruzno brašno/palentu, malo ulja. Smesu za testo prelijte preko povrća i dobro promešajte.
Sve izlijte u dobro nauljenu tepsiju koja se ne lepi i uz pomoć papira za pečenje dobro poravnajte rukama (idealna tepsija je veličine 30 x 30).
Još malo ulja, sveži ružmarin i pecite u rerni s ventilatorom na 220 stepeni 30-35 minuta (do željene hrskavosti).
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Špagete od tikvica su veliki hit i lako se pripremaju
15.06.2025.•
0
Zoodles, ili špagete od tikvica, postali su popularna alternativa tradicionalnoj testenini, naročito među ljubiteljima zdrave ishrane.
Pita savijača sa sirom, šampinjonima i origanom
15.06.2025.•
1
Fina pita koju možete jesti za bilo koji obrok, najbolje uz jogurt. Dovoljno je izdašna da bude i za goste.
Za vrele letnje dane: Hladni voćni sorbe
15.06.2025.•
0
Ovaj slatkiš bez dodatog šećera osvežava, hidrira i idealan je i kao užina i kao lagan desert.
Pina Colada: Šta vam je sve potrebno i kako se priprema?
14.06.2025.•
1
Pina Colada je osvežavajući koktel poreklom iz Kariba, koji je postao simbol letnjeg uživanja širom sveta.
Osvežavajući letnji koktel: Jedan od sastojaka je i nana
14.06.2025.•
0
Osvežavajući koktel sa nanom - biljkom koja rashlađuje telo, osvežava dah i umiruje duh, idealan je za tople letnje večeri.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
13.06.2025.•
0
Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak
12.06.2025.•
0
Uštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru. Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
12.06.2025.•
0
Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Ledeni desert u čaši sa čia pudingom i voćem
11.06.2025.•
0
Donosimo vam osvežavajuć, a zdrav desert bogat vlaknima, omega-3 i bez veštačkog šećera.
Za brzinsko osveženje na vreo dan: Ledeni milkšejk od banane i bademovog mleka
10.06.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za brz, jednostavan i osvežavajuć milkšejk koji će vas rashladiti u vrelim danima pred nama.
Savršeno za vrućine: Ledena limunada sa krastavcem i nanom
07.06.2025.•
0
Evo još jednog osvežavajućeg recepta za vruće letnje dane – nešto što rashlađuje, puni energijom i lako se pravi.
Ako vam "pretekne" kuvanog pirinča - ne bacajte ga: Ovo je recept za brzo i ukusno jelo
07.06.2025.•
0
Ukoliko ste za vikend spremali kuvani pirinač, velika je verovatnoća da vam je nešto preteklo, jer obično skuvamo mnogo veću količinu nego što je potrebno.
Letnji desert u čaši: Brzo se sprema i veoma je ukusan
06.06.2025.•
0
Kada temperature porastu, sve što želimo jeste nešto lagano, osvežavajuće i brzo za pripremu.
Idealno za vrele dane: Ledeni desert od pavlake, banana, ruma i piškota
04.06.2025.•
4
S obzirom da su vreli dani tek počeli, svi će tražiti način da se rashlade, a danas vam donosimo recept za jednu slatku mogućnost.
VIDEO: Ako volite poširana jaja - evo kako da ih spremite u mikrotalasnoj
01.06.2025.•
1
Poširano jaje privlači svojom teksturom i ukusom, a savršeno se uklapa u sendviče, na tost ili u salate.
VIDEO: Ovo je zvanično najbolji sos na svetu od samo četiri sastojka
29.05.2025.•
0
Najbolji sos na svetu, prema mišljenju mnogih kulinarskih stručnjaka, je jednostavan paradajz sos napravljen od samo četiri sastojka.
Dubai jagode su kremasti desert koji je osvojio mreže
25.05.2025.•
6
Jagode, u kombinaciji sa hrskavim i kremastim sastojcima, glavna su zvezda deserta koji dolazi sa bliskoistočne trpeze, a poslednjih meseci postao je viralan na Tiktoku i Instagramu.
Kad baš baš nemate vremena: Petominutni doručak sa jogurtom
20.05.2025.•
0
Ovaj zdravi brzinski doručak kombinuje grčki jogurt bogat proteinima sa vlaknima iz voća i granole, nudeći zadovoljavajući početak dana.
Krofne na malo zdraviji način
18.05.2025.•
2
Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Pirinač sa govedinom i pečurkama - i to sve u jednom tiganju
18.05.2025.•
0
Ovaj izdašan i ukusan recept kombinuje pirinač, meso i pečurke - uravnotežen obrok u jednoj tavi.
Originalni recept za bolonjeze iz 1982. - drugačiji nego što ga danas većina pravi
18.05.2025.•
0
Kad pomislite na "špagete bolonjeze", sigurno vam na pamet padne tanjir tjestenine s gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa.
Komentari 3
Ana
Andrija Šrek
I mean really
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar