Sve češće krađe maslinovog ulja u Grčkoj - na meti i groblja

Maslinovo ulje sve češće je na meti lopova u Grčkoj.
Sve češće krađe maslinovog ulja u Grčkoj - na meti i groblja
Foto: Pixabay
Rekordne cene, ali i nizak životni standard građana odigrali su ključnu ulogu. A kradljivci sve češće napadaju i - groblja.
Zadruga za maslinovo ulje Poligiros ne čini se verovatnom metom za pljačku. Ako ništa drugo - jer se nalazi u podnožju planine Holomontas na Halkidikiju, u ruralnom području Grčke.
Međutim, poslednjih nedelja skladišta zadruge i mlin za ulje bili su na meti lopova, koji su ušli kroz pohabana gvozdena vrata u Poligirosu i tehnološki napredna vrata u Mesiniji.
 
"Ulje je nestalo. Vrlo malo toga je ostalo", rekao je farmer u zadruzi Janis Keliafanos.
 
S najmanje 37 tona za koje se smatra da su nestale iz skladišnih objekata zadruge i više od 100 kilograma za koje se veruje da je uzeto iz plastičnih buradi u Mesiniji, krađe su bacile novo svetlo na Homerov opis maslinovog ulja kao "tečnog zlata".
 
"Govorimo o vrlo velikom poslu. Trideset i sedam tona na današnjem tržištu vredelo bi više od 300 hiljada evra. Naime, cene maslinovog ulja prošle godine su porasle za 200 odsto zbog niskih prinosa", rekao je Manolis Janulis, čelnik grčkog udruženja industrije maslinovog ulja.
 
Od poluostrva Peloponez, poznatog po ljubičastim maslinama kalamata, do planinskih sela na Kritu, krađe su se umnožile, piše Gardijan.
Janulis veruje da su rekordne cene za važnu namirnicu mediteranske ishrane, koje sve više nedostaje, odigrale ulogu. Veliki deo grčke radne snage zarađuje manje od 1.000 evra mesečno, znatno ispod ostalih zemalja članica EU-a. Uz krizu troškova života, izgledi da se dokopaju vrednog ulja nisu samo podstakli lopove da provale u zabačene seoske domove, već i da napadnu groblja - gde, tradicionalno, sveštenici drže zalihe za upotrebu u svetiljkama.
 
"Više ne traže nakit, već maslinovo ulje", rekla je Temis Kanelopulos, reporterka iz Kalamate.
  • Ivan

    23.10.2023 10:12
    Strucnjaci iz srbije
    Grci bi trebalo da dovedu strucnjake iz srbije da im daju savet oko kradje nasli bi nacin da sve pokradu sigurno
  • Aleksa

    17.10.2023 22:47
    Tehnologija
    Grci treba da dovedu tehnologe iz Srbije koji suncokretovo i kukuruzno ulje najvecim delom prave od nafte pa verovatno bi i maslinovo napravili. I ne samo ulje vec i margarini i druge biljne masti sve vise sadrze komponente iz nafte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće