Kako da prepoznate pravo ekstra devičansko ulje

U svetu se prodaje oko 70 odsto lažnog maslinovog ulja, što znači da je pomešano sa drugim uljima.
Kako da prepoznate pravo ekstra devičansko ulje
Foto: Pixabay
Najkvalitetnije ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, i sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
Devičansko maslinovo ulje dobija se istim postupkom, ali sadrži najviše dva grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
Lampante maslinovo ulje je devičansko maslinovo ulje sa neprihvatljivim senzorskim svojstvima, koje sadrži više od dva grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
 
U drugoj kategoriji su rafinisano maslinovo ulje, mešano rafinisano i devičansko ulje, kao i ulje komine masline.
 
Kako prepoznati kvalitetno ulje?
 
Boja može biti varljiva jer se može veštački dodavati, ali ukus ne. Kvalitetno ulje teško može imati specifičan, intenzivan ukus kada je pomešano sa drugim uljima. Miris može podsećati na travu ili druge biljke.
 
Ulja kojima su dodata druga ulja ili supstance mogu sadržati sojino, suncokretovo, palmino ili ulje uljane repice.
 
Kisela ulja neugodnog ukusa i mirisa su rezultat neadekvatnog skladištenja i izlaganja jakom svetlu, toploti ili vazduhu, objasnila je Aishwarya Iyer, direktorka kompanije "Brightland", kalifornijskog proizvođača ekstra devičanskog maslinovog ulja.
 
Postoji jednostavan način da proverite kvalitet. Dovoljno je sipati ulje u čašu za žestoka pića, pokriti jednom rukom i drugom držati čašu da se ulje malo zagreje.
 
Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku. Ako osetite miris voća, kikirikija ili čak rikole, to znači da je ulje kvalitetno i čisto. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa, jer to znači da je ulje mešavina.
Kako čuvati maslinovo ulje?
 
Uvek treba kupovati ulje u tamnom staklenom pakovanju jer se tako čuvaju njegova svojstva.
 
Važno je proveriti i datum branja maslina, koji treba da bude unutar 18-20 meseci od trenutka kada ste ulje kupili. Ali najbolji način je degustacija - ako ima plastični ukus, ukus maslaca ili nema ukusa - ulje je loše.
 
Način na koji čuvate maslinovo ulje je veoma važan za očuvanje njegovog kvaliteta, jer su njegovi "neprijatelji" svetlost, toplota i vazduh. Zato ga čuvajte u ostavi, na tamnom i suvom mestu, i dobro zatvorite bocu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Maslinar

    25.05.2025 14:59
    Teško je prepoznati
    Extra djevičansko maslinovo ulje ne smije biti prerjetko.Prosto, maslinovo ulje ne može biti bez mirisa.Ako je svježe treba da miriše voćkasto ili na travu npr. Kada je starije gubi taj miris i miriše samo na maslinu.Kada ga probate treba malo da reže po grlu a može, mada i ne mora, da bude i malo gorkasto.Extra djevičansko ulje može se provjeriti i laserom koji ima zeleni snop.Kada ga usmjerite kroz ulje, trag svjetlosti, linija mora biti crvene boje ili jako narandzasta.E sad, proizvodjači ponekada ubace lišća maslinovog pri cijedjenju te povećaju nivo hlorofila.Podignu temperaturu cijedjenja, dobiju veću količinu ulja koje više nije extra djevičansko, nije hladno cijedjeno, a laser i dalje pokazuje crvenu boju.Naravno, jedino se u labaratoriji može provjeriti koliko kiseline ima u ulju.Ima tu mnogo mnogo bitnih detalja npr. na koliko stepeni se ulje cijedilo, da li su ga naknadno krstili, mješali, sa drugim uljima, kada su masline ubrane te da li su ih odmah stavili na cijedjenje ili su čekali par dana, dali su masline bile zelene pri cijedjenju ili crne itd.itd. ali da ne ulazimo u detalje.Pozdrav iz Bara.
  • Edy

    02.01.2025 16:11
    Ulje
    Nije ona u pravu sa čašom kad staviš u času i jednom rukom ga pokrijes drugom držiš da ugrije malo času i taj miris nema kikirikija ili sta drugo neka nelupeta gluposti to oni mešaju ulje sa kikirikija voća ili rikole to ulje je mešavina, pravo ulje je jako gusto i nema nikakav miris sem masline .najbolje stavite u frižider 24h ako se zgusne skroz kao što kažu kao maslac znači gust nemozese izvaditi iz flaše e to je 100% pravo maslinovo ulje. A mi koji ga pravimo znamo kako prepoznati i na drugačijim načinima ukusu i mirisu.pozz
  • Ljubivoje

    03.02.2024 18:31
    Tasos
    U pravi je @Regode, bio sam u toj cedionici i uzeo jednu kantu od 5l. Dan danas pamtim taj ukus i miris.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije

Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).