Kako da prepoznate pravo ekstra devičansko ulje

U svetu se prodaje oko 70 odsto lažnog maslinovog ulja, što znači da je pomešano sa drugim uljima.
Kako da prepoznate pravo ekstra devičansko ulje
Foto: Pixabay
Najkvalitetnije ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, i sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
Devičansko maslinovo ulje dobija se istim postupkom, ali sadrži najviše dva grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
Lampante maslinovo ulje je devičansko maslinovo ulje sa neprihvatljivim senzorskim svojstvima, koje sadrži više od dva grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
 
U drugoj kategoriji su rafinisano maslinovo ulje, mešano rafinisano i devičansko ulje, kao i ulje komine masline.
 
Kako prepoznati kvalitetno ulje?
 
Boja može biti varljiva jer se može veštački dodavati, ali ukus ne. Kvalitetno ulje teško može imati specifičan, intenzivan ukus kada je pomešano sa drugim uljima. Miris može podsećati na travu ili druge biljke.
 
Ulja kojima su dodata druga ulja ili supstance mogu sadržati sojino, suncokretovo, palmino ili ulje uljane repice.
 
Kisela ulja neugodnog ukusa i mirisa su rezultat neadekvatnog skladištenja i izlaganja jakom svetlu, toploti ili vazduhu, objasnila je Aishwarya Iyer, direktorka kompanije "Brightland", kalifornijskog proizvođača ekstra devičanskog maslinovog ulja.
 
Postoji jednostavan način da proverite kvalitet. Dovoljno je sipati ulje u čašu za žestoka pića, pokriti jednom rukom i drugom držati čašu da se ulje malo zagreje.
 
Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku. Ako osetite miris voća, kikirikija ili čak rikole, to znači da je ulje kvalitetno i čisto. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa, jer to znači da je ulje mešavina.
Kako čuvati maslinovo ulje?
 
Uvek treba kupovati ulje u tamnom staklenom pakovanju jer se tako čuvaju njegova svojstva.
 
Važno je proveriti i datum branja maslina, koji treba da bude unutar 18-20 meseci od trenutka kada ste ulje kupili. Ali najbolji način je degustacija - ako ima plastični ukus, ukus maslaca ili nema ukusa - ulje je loše.
 
Način na koji čuvate maslinovo ulje je veoma važan za očuvanje njegovog kvaliteta, jer su njegovi "neprijatelji" svetlost, toplota i vazduh. Zato ga čuvajte u ostavi, na tamnom i suvom mestu, i dobro zatvorite bocu.
  • Ljubivoje

    03.02.2024 18:31
    Tasos
    U pravi je @Regode, bio sam u toj cedionici i uzeo jednu kantu od 5l. Dan danas pamtim taj ukus i miris.
  • Regode

    23.07.2023 13:25
    Dodatak znanju
    Pravo maslinovo ulje mora u frižideru da se kristalizuje kao parafin. Kad ga progutate, mora da vas zapeče u grlu. Kupite laser sa zelenim zrakom. Što jači. Kad sa njim osvetliti flašu, zrak mora promeniti boju u crvenu bordo. Što je tamniji, bolje ulje. Ako je loše ulje zrak ostaje zelen. Ako je mešavina, vide se slojevi a zrak pri prolasku kroz slojeve menja boje. Ili se vidi trunje u zelenoj boji. Ja im u Grčkoj napravim pometnju. Nude mi ulje da ćutim. Šta će mi falš ulje. Proverio sam ulje na Tasos u cedionici. Super je.
  • Kostic

    23.07.2023 10:02
    Kostic
    Nisam strucnjak niti imam para za Maslinova Ulja da ga konzumiram stalno! Kada sam bio na Siciliji pre 14 godina probao sam Maslinovo Ulje iz Glinene posude sa domacim Hlebom i Sirom toliko je bilo gusto i ukusno da Hleb pomalo umaces u njega i tako ga jedes uz casu Crnog Vina. Jednostavno nikada bolje i ukisnije nisam probao od tada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće