
Da li se maslinovo ulje kvari?
Što se tiče masnoća koje se koriste pri kuvanju, maslinovo ulje je nezamenjivo i i jedan od najzdravijih izbora.

Foto: Pixabay
Ne samo da je cenjeno zbog svog lepog ukusa, već je i izuzetno svestrano, zgodno za slana i slatka jela. Takođe je prepuno zdravstvenih prednosti, posebno kada posegnete za ekstra devičanskom sortom. Ali, da li se maslinovo ulje kvari?
Maslinovo ulje kao i bilo koje drugo ulje nije večno. Svetlost, toplota i kiseonik razgrađuju ulje, zbog čega vremenom postaje užeglo. To, naravno, utiče i na ukus i na ishranu, tako da, ukoliko ne želite da uništite savršeno dobar tanjir testenine ili da umanjite sve moćne fitonutrijente, vodite računa o maslinovom ulju i bacite ga ako nije dobro.
Kako znati da li vam se maslinovo ulje pokvarilo
Prema pisanju "Real Simple", baš kao što biste mogli da pomirišete mleko da li se ukiselilo, vaš nos je vaš najbolji prijatelj i kada je procena maslinovog ulja u pitanju. Pomirišite da li vam miriše sveže, a ako još niste sigurni, uzmite gutljaj.
Ako ulje ima ukus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž za usne i ostavlja osećaj masnoće i voska u ustima - verovatno je užeglo. Ako vas ne podseća na nešto sveže i ukusno, verovatno se pokvarilo.
Možete li koristiti maslinovo ulje sa isteklim rokom trajanja?
Male količine maslinovog ulja kojem je istekao rok trajanja neće vam naškoditi, ali neka istraživanja sugerišu da bi užeglo ulje u redovnoj rotaciji moglo da izazove zdravstvene posledice kod onog ko ga koristi duže vreme.
Kada ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstra devičanskom maslinovom ulju se razgrađuju i počinju da se formiraju slobodni radikali. A slobodni radikali su zapravo suprotni od antioksidanata i mogu da izazovu štetu u vašem telu.
Kako sprečiti da se maslinovo ulje pokvari
Sprečavanje da se ulje pokvari počinje još u supermarketu. Kupovina naveliko može da izgleda kao ekonomičniji izbor, ali ne ako na kraju morate da bacite višak. Stručnjaci preporučuju kupovinu flaše koja će da traje četiri do šest nedelja.
Takođe, mudro je preskočiti ulja koja su upakovana u prozirne posude, jer svetlost nije vaš prijatelj kada je u pitanju dugovečnost. Umesto toga, odlučite se za boce maslinovog ulja koje su napravljene od tamnog stakla, koje će zaštititi ulje od sunčeve svetlosti i produžiti mu rok trajanja. Kada ga donesete kući, čuvajte ga na hladnom, tamnom mestu, udaljenom od šporeta i sunca.
Čuvanje maslinovog ulja u ostavi trebalo bi da posluži u većini slučajeva, ali ako jednostavno nemate dovoljno hladno mesto, frižider je uvek dobra opcija. Samo znajte da se maslinovo ulje zgušnjava dok se hladi.
Izvucite ulje iz frižidera oko pola sata pre nego što planirate da ga upotrebite. Alternativno, možete dozirati manju količinu koju ćete držati na sobnoj temperaturi, a ostatak staviti u frižider.
Šta da radite sa maslinovim uljem kojem je istekao rok trajanja?
Ono što je najvažnije je da užeglo maslinovo ulje (ili bilo koje drugo ulje za kuvanje) ne bacate u odvod. Umesto da ga se potpuno otarasite, razmislite o tome da ga upotrebite za nešto drugo, kao što je na primer čišćenje. Idealno je za kondicioniranje kože, poliranje drveta ili vraćanje sjaja vašem nerđajućem čeliku. U krajnjem slučaju, ako želite da ga bacite, prvo ga sipajte u neku flašu, i tako bacite u kontejner.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Da li jedete koru od banane?
06.05.2025.•
6
Koliko god jeli banane u svakodnevnom životu, sigurno vam nikad nije palo na pamet da uradite nešto s korom, osim da je bacite u smeće.
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
04.05.2025.•
0
Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Kafa poskupela zbog klimatskih promena, verovatno će i zbog Trampovih carina
04.05.2025.•
2
Iako su gubici od vrućine i suše smanjili prognoze proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, i dalje se očekuje rast globalne proizvodnje kafe.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
04.05.2025.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
Komentari 1
Banderaš
Toliko o kvarljivosti.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar