Kako da prepoznate da li je maslinovo ulje kvalitetno i čisto

Ako ste često u nedoumici koje maslinovo ulje treba da kupite i kako znati da li je ono kvalitetno i čisto, pomoću jednostavnog trika lako ćete to prepoznati.
Kako da prepoznate da li je maslinovo ulje kvalitetno i čisto
Foto: Pixabay
Iako većini sve flaše maslinovog ulja izgledaju isto i poverovaće onome što piše na etiketi, stručnjakinja za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da kupovne marke tog ulja nisu ni blizu istog kvaliteta, kao i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama radnji nema veze s onim što na njima piše.
"Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto maslinovo ulje, to ne mora nužno biti tako jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje", kaže stručnjakinja.
Kako znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?
 
"Dve su stvari karakteristične. Kada ga izlijete, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus treba da bude jako oštar", navodi.
 
Iako je i dalje važno da na flaši piše 100 odsto maslinovo ulje, ne treba, dodaje, svakom brendu verovati na reč, pa je dobro dodatno istražiti pre kupovine.
 
"Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina poboljšati i zdravlje, pošto je prepuno zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih", zaključila je.
  • Tale

    16.02.2023 10:41
    Maslinova grana
    Prvo treba u prodavnici otvoriti pa tako pregledati
    kada kupis ondaje kasno,mora daga trosis ili bacis
  • Stohadin

    11.02.2023 21:38
    Hrana
    Zato se sve prehrambene đakonije kupuju preko.....
    Em jeftinije,em kvalitetnije.
  • Milan Markovic

    10.02.2023 10:08
    Bez kontrole
    U nasoj Srbiji kontrola uvoza skoro da i nepostoji. Uvoznicki lobi je sve stavio pod kontrolu. Kontrolise on i nasu kontrolu. Sta bi sa aferom Kokeza i direktan dil sa direktorom carina. Ostaje nam samo da se nadamo da ce ih neko ili nekada pozvati naodgovornost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.