
Kako da prepoznate da li je maslinovo ulje kvalitetno i čisto
Ako ste često u nedoumici koje maslinovo ulje treba da kupite i kako znati da li je ono kvalitetno i čisto, pomoću jednostavnog trika lako ćete to prepoznati.

Foto: Pixabay
Iako većini sve flaše maslinovog ulja izgledaju isto i poverovaće onome što piše na etiketi, stručnjakinja za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da kupovne marke tog ulja nisu ni blizu istog kvaliteta, kao i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama radnji nema veze s onim što na njima piše.
"Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto maslinovo ulje, to ne mora nužno biti tako jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje", kaže stručnjakinja.
Kako znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?
"Dve su stvari karakteristične. Kada ga izlijete, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus treba da bude jako oštar", navodi.
Iako je i dalje važno da na flaši piše 100 odsto maslinovo ulje, ne treba, dodaje, svakom brendu verovati na reč, pa je dobro dodatno istražiti pre kupovine.
"Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina poboljšati i zdravlje, pošto je prepuno zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih", zaključila je.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Zbog čega jaja iz Srbije i dalje ne mogu na tržište EU?
22.03.2023.•
2
Srbija i dalje ne može da izvozi kokošija jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje.
VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna
21.03.2023.•
2
Entoni Bordejn bio je nadareni kuvar, pripovedač i pisac koji je gotovo dve decenije širom sveta vodio gledaoce kroz uzbudljiva istraživanja raznih kultura i kuhinja.
Roditelji, ovo su neke greške koje pravite kada je u pitanju ishrana deteta
20.03.2023.•
0
Briga o detetu podrazumeva i vođenje računa o njegovoj ishrani, a nutricionistkinja Prija Tiu podelila je nekoliko grešaka koje roditelji često prave.
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
19.03.2023.•
3
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.
Ideja za sutrašnji ručak: Njoke sa paradajzom i sirom
17.03.2023.•
1
Ovo ukusno jelo pravi se u rerni, a preporučujemo da ga poslužite toplo.
Kako da odaberete pivo koje vam odgovara
17.03.2023.•
0
Stručnjaci objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju kada tražite najzdravije pivo.
VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava
16.03.2023.•
0
Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač
15.03.2023.•
0
Vrsta pirinča je veoma mnogo, a ova raznovrsna hrana jedno je od ključnih jela na svačijem meniju.
Pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
15.03.2023.•
0
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je kojih pet namirnica najčešće uzrokuje trovanje hranom.
Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak
14.03.2023.•
0
Krvni pritisak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput srčanog ili moždanog udara.
Ispijanje vode sa limunom: Pored brojnih prednosti, nosi i neke negativne efekte
13.03.2023.•
2
Ispijanje vode s limunom često se preporučuje kao čarobni lek za mršanje ili napitak koji održava zdravlje organizma.
Kremasta supa od đumbira i šargarepe: Ukusan način da se zagrejete tokom hladnih dana
12.03.2023.•
2
Ukoliko ste ljubitelj kremastih čorba, supa i potaža, ovo je recept koji obavezno treba da probate - krem supa od đumbira i šargarepe.
Ideja za slatki nedeljni doručak: Američke palačinke
11.03.2023.•
0
Nedelja je dan kada sebi možemo da dozvolimo male prestupe u dijeti.
Brz i ukusan recept za vikend dezert: Kakao kocke sa vanilom i kokosom
10.03.2023.•
2
Za ovaj ukusan, jednostavan kolač, poznat kao brownie, nije vam potrebno puno vremena.
Uhapšeni zbog "suši terorizma" u restoranima - pili iz zajedničke flaše soja sosa
09.03.2023.•
3
U Japanu su uhapšene tri osobe zbog namernog nemarnog ponašanja u suši restoranima, objavio je danas Gardijan.
VIDEO: Nemački poslastičar nudi sladoled od cvrčaka sa prelivom od - cvrčaka
09.03.2023.•
0
Tomas Mikolino, vlasnik poslastičarnice u Rotenburgu na Nekaru u Nemačkoj, ove sezone ponudiće kupcima novi ukus sladoleda.
Umesto kafe: Šest neobičnih jutarnjih napitaka iz različitih delova sveta
09.03.2023.•
1
Iako su kafa i čaj možda najpopularnije opcije, postoji mnogo toplih napitaka koji se širom sveta piju za doručak i koje vredi istražiti.
Recept dana: Kad se projice pretvore u kuglof
08.03.2023.•
0
Dolaze vam iznenadni gosti, a ne znate šta da spremite kao posluženje?
Živela brzina: Taljatele sa čerijem u belom sosu
07.03.2023.•
1
Često tokom radne nedelje nemamo mnogo vremena da se posvetimo kuhinji, pa nam dobro dođu "brzi recepti".
Toblerone moraju da promene izgled pakovanja
06.03.2023.•
3
Proizvođači čokolade Toblerone moraju da uklone prikaz planinskog vrha Materhorn sa svog pakovanja, zbog toga što se većina proizvodnje premešta iz Švajcarske u Slovačku.
Komentari 6
Tale
kada kupis ondaje kasno,mora daga trosis ili bacis
Stohadin
Em jeftinije,em kvalitetnije.
Milan Markovic
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar