Nutricionista savetuje: Nemojte jesti (samo) banane za doručak

Ako ste kao većina ujutru u žurbi, to znači da ćete doručkovati nešto što se može pojesti u pokretu.
Nutricionista savetuje: Nemojte jesti (samo) banane za doručak
Foto: Pixabay
Banane su zato popularan izbor, ali prema nutricionisti Darjlu Giofreu, treba ih izbegavati u jutarnjim satima.
 
"Banane deluju kao savršen izbor, ali one imaju 25 odsto šećera i umereno su kisele. Prvo će vam dati energiju, ali ubrzo ćete biti umorni i gladni", rekao je on za Byrdie.
Dakle, iako su banane pune kalijuma i vitamina B6 i nemaju holesterola i soli, one neće održati našu energiju tokom dana. 
 
Giofre savetuje da se kombinuju s izvorima zdravih masti, poput orašastih plodova, semenki, avokada, maslina i jaja.
Nacionalna medicinska biblioteka SAD-a okuplja brojne studije koje su otkrile da je problematično jesti banane za doručak jer se povezuju s porastom nivoa šećera u krvi.
 
Na prvom mestu treba da budu oprezni pacijenti s dijabetesom tipa 2, kojima se nivo šećera može ozbiljno promeniti ako svakodnevno konzumiraju banane.
  • Novosadjanin

    29.11.2023 08:31
    ?
    Znaci banane kombinovati sa jajima? Jel preporuka 2 jaja? To cudno deluje na tanjiru .
  • NS

    28.11.2023 15:16
    @H
    Baš nepismenima (necbetaju, netreba...) nutricionisti trebaju najviše, da ih nauče koju hranu i kako treba uzimati.
  • H

    28.11.2023 09:53
    H
    I nutricionistima u ovakvoj Srbiji necbetaju vise ruže?! Pola Gradjana banane ponekada može sebi priustiti a ne svako jutro…alooo znaš li koliko to kosta! Sa 40 60 hiljada primanja nikom netreba nutricionista već hrana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.