Nijagarini vodopadi ponovo crni

Višak neprerađene vode iz kanalizacije ponovo je našao put u reku Nijagaru, dva meseca pošto se pred turistima reka zacrnela u blizini čuvenih vodopada, naveli su državni zvaničnici.
Odbor za vode Nijagarinih vodopada objavio je da je Odeljenju za zaštitu životne sredine države Njujork prijavio da je višak otpadnih voda ispušten u sredu, kada je zbog jake kiše prekoračen kapacitet postrojenja za preradu otpadnih voda. Ta državna institucija je saopštila da je tako nastala "obojena rečna voda" čime je prekršen standard kvaliteta vode države Njujork.
 
"Uzastopne povrede propisa su potpuno neprihvatljive", navodi se u saopštenju i dodaje da je maksimalna kazna za taj prekršaj 37.500 dolara dnevno, po svakom slučaju kršenja.
 
Odbor za vode Nijagarinih vodopada je naveo da nema načina da kontroliše boju kanalizacione vode koja se preliva kada pada kiša i da je prelivanje direktna posledica zastarele infrastrukture i projektnih ograničenja sistema. Taj odbor dodaje da i dalje "snažno podržava velike - i još odavno zakasnele - državne i savezne investicije u poboljšanje kapitalne infrastrukture zastarelih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Velikih jezera".
 
Mnogi stariji sistemi za preradu otpadnih voda u SAD imaju slične probleme. Odbor je rekao da unapredjenje može biti preskupo da ga opštine obave same.
 
Krajem jula, smrdljiva kanalizaciona voda obojila je vodu kraj podnožja Nijagarinih vodopada u "uznemirujuće crno" i to baš tokom jednog vikenda s posebno velikom posetom turista. Država je zato kaznila Odbor za vodu sa 50.000 dolara i rekla da bi ta služba morala da promeni postrojenje, kao i da traži odobrenje države pre bilo kakvog budućeg ispuštanja kanalizacione vode.
 
Lokalni vodni zvaničnici su medjutim za to okrivili zastarelu opremu, kao i lošu komunikaciu među svojim službenicima.
  • Kaćanka

    07.10.2017 07:51
    A ja mislila da Ameri ne kake!!
  • Vlada

    06.10.2017 11:09
    ---
    Us*ali smo celu planetu, smrdimo do nebesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin