Misterija veličanstvenih ostrva na kojim niko ne želi da živi

Ostrva Pitkern nalaze se u Tihom okeanu i krasi ih očaravajući pejzaž. Međutim, ona nisu primamljiva koliko se čini.
Ostrva Pitkern nalaze se u Tihom okeanu i krasi ih očaravajući pejzaž. Međutim, ona nisu primamljiva koliko se čini.

Ostrva čiji je zvanični naziv Pitkern, Henderson, Duci i Oino su deo Polinezije i poslednja britanska kolonija u Tihom okeanu. Nazvana su po Robertu Pitkernu, mornaru koji je prvi ugledao ostrvo po kojem se zove čitava ova grupa, davne 1767. godine.

Inače, Pitkern je jedini naseljen, a najviši broj stanovnika zabeležen je 1937. godine, kada je na njemu živelo dvesta trideset troje ljudi.

Danas je Pitkern dom manje od pedesetoro stanovnika (svega devet porodica), te su preduzete mere da se ono bogatije naseli. Ipak, na poziv vlasti odazvao se samo jedan čovek. To je veoma neobično, s obzirom na to da je ovo zemljište pogodno za uzgajanje citrusa, banana, šećerne trske, a ostrvljani se još bave ribolovom, prodajom poštanskih marki i skupljanjem meda.

Godinama svetom kruže glasine da na Pitkernu seksualno iskorišćavanje devojčica nije retka pojava, što bi mogao biti razlog Pitkernove neprivlačnosti naseljenicima. Jedno istraživanje je pokazalo da se većina pripadnica ženskog pola koje žive na ovom ostrvu prvi put ostvaruje u ulozi majke između dvanaeste i petnaeste godine.
  • Kapetan Blaj

    19.02.2015 23:00
    Na Pikternu i okolnim ostrvima zive potomci pobunjenika sa broda "Baunti". 1790. bilo ih je oko 70 a danas svega oko 30. Gotovo svi su, usled medjusobnog ukrstanja i odbijanja da prihvate strance rodjaci iz prvog ili drugog kolena. Tipican ostrvljanin je teski alkoholicar,trpi gladovanje i uzasne tajfune sa juznog Pacifika sest meseci godisnje. Desava se i da ostrva budu privremeno okruzena glecerima koji doplutaju sa Juznog pola sto dodatno otezava snabdevanje.Bilo je vise pokusaja da se tim ljudima obezbede bolji uslovi za zivot ali su sve redom odbili. Zna se samo da vecina pripada potomcima vodje pobunjenika Kristijana Flecera i sest urodjenika koje je on silom doveo sa Tahitija. Ostatak pobunjenika je ili izumro ili se davno odselio. Turisti su generalno nepozeljni na ostrvima, usled opasnosti da budu ubijeni, opljackani ili silovani. Zvanicno, ostrva su nezavisna, pod 'zastitom' Velike Britanije. U stvarnosti, kada Velika Britanija ne bi tamo dopremala hranu 'domoroci' bi bili osudjeni na smrt u roku od par meseci. Pitcairn Islands Economic Report 2014: "In reality, no-one will migrate to Pitcairn Islands for economic reasons as there are limited government jobs, a lack of private sector employment, as well as considerable competition for the tourism dollar.The Pitkerners are currently rotating (taking tourists in turns) to accommodate those few tourists, who occasionally visit the island."[http://en.wikipedia.org/wiki/Pitcairn_Islands#European_settlement]

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja