Lista najatraktivnijih gradova (foto)

Jedan od najpopularnijih turističkih vodiča na svetu Lonely Planet objavio je listu najatraktivnijih gradova za sledeću godinu.
Jedan od najpopularnijih turističkih vodiča na svetu Lonely Planet objavio je listu najatraktivnijih gradova za sledeću godinu. Za mesto na ovoj listi nije neophodno da grad bude metropola, mada to nekada pomaže.

1. NJUJORK, SAD

Od 11.septembra mesto na kome je bio Svetki Trgovinski Centar i kule bliznakinje bio je zatvoren, međutim ove godine na tom mestu je otvoren Nacionalni muzej posvećen žrtvama ovog nemilog događaja. Tu se sada nalazi vodopad oivičen imenima žrtava koje su stradale u jednom od najvećih udara na teritoriji SAD. Kažu da je za Njujork ovo važno mesto i da njegovim stanovnicima otvaranje znači koliko i istovremeno osvajanje titula Jenkisa, Niksa, Rendžersa i Džajantsa.

2. TANDŽIR, MAROKO

Sa svojim neverovatnim položajem na severozapadu Afrike, Tandžir gleda u dva pravca. Jedan je okrenut ka Španiji i Evropi, dok se drugi pruža ka Africi. „Beli grad" nudi značajnu kulturnu raznolikost u odnosu na svoje bliske prijatelje preko mora. Dolaskom nove gradske vlade, plaže ponovo blistaju, prevaranti su sklonjeni sa ulica, a taksisti su ljubazni. Stilizovani Tandžir su kreirale dinamične grupe umetnika, renovirane zgrade, odličan šoping i novi moderni restorani.

3. TEL AVIV, IZRAEL

Tel Aviv je kompletna suprotnost Jerusalimu. Više je moderan „grad greha" na moru, nego drevni „Sveti grad" na brdu. Hedonizam je jedna religija koja ujedinjuje stanovnike Tel Aviva. Ima više barova nego sinagoga, Bog je DJ, i svačije telo je hram. Ipak ako se zagrebe po površini otkriva se prava mediteranska luka 21. veka. Daleko najkosmopolitskiji grad u Izraelu, Tel Aviv je takođe dom velike gej populacije, nešto kao San Francisko Srednjeg Istoka.

4. VELINGTON, NOVI ZELAND

Velington je cool prestonica sa velikim C, koja ima više barova, restorana i kafea po glavi stanovnika nego Njujork. Tokom cele godine u njemu ćete naći umetničke i kulturne događaje. Njegov centar filmske industrije „Velivud", smešten u Miramaru duguje svoju rastuću popularnost Seru Piteru Džeksonu. Velington će 2011. biti domaćin Ragbi Svetskog Kupa.

5. VALENSIJA, ŠPANIJA
Valensija je smeštena na mediteranskoj obali Španije. Vekovima je bila u senci komercijalnih centara Barselone i Madrida, ali više nije. Dok održava provincijski šarm, treći grad Španije sada je obasut međunarodnim turistima. Organizacija Amerika Kupa u jahtingu i trke Formule 1 čine ga prestonicom sporta Evrope za 2011.

6. IKITOS, PERU

Posle nekoliko dana provedenim u kišnim šumama i rekama, Ikitos, megalopolis peruanskog Amazona, pretstavlja šok za sistem. On je poslednji bum Južne Amerike. U klubovima se sluša salsa i rok do ranih jutarnjih časova.

7. GENT, BELGIJA

Ovo je tajna u okviru tajne. Gent je možda grad u Evropi koji nikada niste pomišljali da posetite. Uvek se nalazio iza velike trojke: Brisel, Briž i Antverpen. Ovde se kriju neke od najboljih evropskih panorama i vekovima stare kuće.

8. DELHI, INDIJA

Poznata metropola Indije - Delhi, sačinjena od Starog i Novog Delhija prostire se na ogromnoj površini, međutim, nije delovala ovako otmeno i svetlucavo vekovima. Velike pripreme za Igre Komonvelta koje su se održale prošlog meseca, poboljšale su gradsku infrastrukturu, očistile ulice i povećale smeštajne kapacitete. Sledeće godine slavi 100 godina od osnivanja Nju Delhija. Očekuje se veselje a pamćenje!

9. NJUKASL, AUSTRALIJA

Svi će verovatno biti začuđeni zašto je australijski Njukasl na listi najatraktivnijih gradova za 2011. Verovatno je posledica zapostavljenosti u činjenici da se nalazi nekih 150 kilometara od Sidneja. Međutim iako ima samo desetinu stanovnika u odnosu na Sidnej, Njukasl je drugi najstariji grad u Australiji, i sadrži mnoštvo sadržaja kao Sidnej poput plaža za sufrovanje, suptropsku klimu, raznolik izbor hrane, umetnosti kao i interesantan noćni život.

10. ČANG MAI, TAJLAND

Da je Čang Mai osoba, bio bi verovatno Bob Dilan. Sa istorijom koja datira duže nego što se iko može prisetiti, njegov uticaj ostaje ogroman. Pored velikog broja godina, u njemu se može osetiti boemski šik koji ga održava modernim i interesantnim kao i u prošlosti. Kulturna prestonica Tajlanda Čang Mai, nekada je bio srce kraljevstva Lana. U njemu se nalazi mnoštvo dobro očuvanih hramova.

  • meridijani

    03.11.2010 15:00
    numera 9
    newcastle, australijski, a u naslovu engleski. jasno da je sve to u sluzbi njenog velicanstva i engleske krune, ali geografija je malo egzaktnija od brkanja australije i engleske

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja