Srpski pasoš među slabijima, najslobodnije putuju Nemci

Treću godinu zaredom, nemački pasoš najmoćniji je na svetu, omogućavajući svojim građanima slobodu da putuju u 176 zemalja bez viza.
Švedska je ponovo zauzela drugu poziciju sa 175 zemalja u koje njeni građani mogu da putuju bez odlaska u ambasade.
 
Posle Nemačke i Švedske, treće mesto, sa slobodnim ulazom u 174 zemlje, podelile su Danska, Finska, Italija, Španija i SAD. Srpski pasoš zauzeo je 72. mesto sa 109 zemalja.
 
Jedna od vodećih firmi za savetovanja o državljanstvima i prebivalištima, "Henli end partners", objavila je "Indeks ograničenja vizama" za 2017. godinu, na kom su rangirani pasoši svake zemlje na osnovu slobode kretanja u zemlje bez traženja viza.
 
U izveštaju se navodi i da su svi podaci podložni promenama u narednom periodu zbog nesigurne geopolitičke klime.
 
"Svedoci smo nekoliko velikih nedavnih događaja koji su imali velikog uticaja na globalnu mobilnost, uključujući Bregzit i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD. Oba se mogu shvatiti kao koraci ka restrikciji slobodnog kretanja i stvaranja prepreka za putovanja", kaže Kristijan Kalin, predsedavajući firme "Henli end partners".
 
Na dnu liste i dalje se nalazi Avganistan, koji je zadržao titulu najrestriktivnijeg pasoša na svetu sedmu godinu zaredom. Pasoš te zemlje omogućava njenim građanima ulaz u samo 24 zemlje. Iračani mogu da putuju u 27, a Pakistanci u 28 zemalja.
 
"I dalje postoji veliki disparitet u nivoima slobode putovanja između država, uprkos tome što je svet na prvi pogled postao mobilniji i međuzavisniji", ističe Kalin, piše RTS.
 
Prema njegovim rečima, neophodnost dobijanja vize dobar je uvid u međudržavne odnose zemalja.
  • Ajde?

    19.03.2017 10:07
    Meju slabijima? Hahahaha!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja