Kupanje u kraljevskoj kadi 500 dinara

Opuštanje u kadi kralja Petra Karađorđevića u Vranjskoj banji naplaćuje se samo 500 dinara za dve osobe, a vreme boravka je neograničeno.

Opuštanje u kadi kralja Petra Karađorđevića u Vranjskoj banji naplaćuje se samo 500 dinara za dve osobe, a vreme boravka je neograničeno.

Ova banja našla se među osam kraljevskih banja u Srbiji zahvaljujući zalaganju tadašnjeg srpskog princa Aleksandra Karađorđevića. Osim Vranjske banje, kraljevski epitet dobile su i: Vrnjačka, Ribarska, Bukovička, Koviljača, Niška, Brestovačka i Sokobanja. "Kupanje u takozvanoj kraljevoj kadi naplaćujemo 500 dinara za dve osobe. Vreme kupanja je neograničeno", kaže Zoran Milosavljević, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj banji.

"Tridesete godine prošlog veka bile su za Vranjsku banju najplodonosnije. Zabeleženo je čak 100.000 poseta, a tolikoj gužvi doprinelo je i to što je ovde vrlo često navraćao i kralj Petar Karađorđević. Ostalo je zabeleženo da je kralj Petar znao da odsedne i po nekoliko meseci u Vranjskoj banji jer je patio od kostobolje koju je najbolje lečila topla banjska voda. Kažu još da je osim zbog zdravlja dolazio i da čuje čarobni glas čuvene Koštane, koja se baš tih godina udala u Vranjskoj banji. Kad Koštana zapeva, i ptice u Banji su ćutale. Imala je glas kao slavuj, a kralj Petar je zadivljeno slušao", ističe profesor geografije Slavomir Kostić.

"Oni koji su makar jednom bili znaju da je ovdašnja voda najtoplija u Evropi - čak 110 stepeni! Ovo je i jedna od najstarijih banja na Starom kontinentu. Pominje se još u povelji kralja Stefana Dušana iz 14. veka. U blizini Banje još ima tragova srednjovekovnog grada Izoma. Vranjsku banju Turci su potpuno razorili i opustošili 1412. godine, ali je kasnije obnovljena - navodi Kostić.

  • 01.02.2011 03:32
    kakav kralj takva i cena za kadu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja