FOTO: Mitska mesta veoma popularna

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u jednom danu možemo obići gotovo ceo svet. Međutim postoje i mesta za koja je pre svega potrebna ogromna količina mašte. Područja mitova i legendi privlače reke turista čak i ako sa sigurnošću nije utvrđeno da su se nalazila baš na tom mestu ili da su uopšte postojala.
Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u jednom danu možemo obići gotovo ceo svet, međutim postoje i mesta za koja je pre svega potrebna ogromna količina mašte. Područja mitova i legendi privlače reke turista čak i ako sa sigurnošću nije utvrđeno da su se nalazila baš na tom mestu ili da su uopšte postojala.

Zanzibar

Samo ime Zanzibar podseća na slike devojaka iz harema koje se smeškaju iza izrezbarenih drvenih vrata kao i na ostale slične prizore iz "Hiljadu i jedne noći". Ipak, u ovom slučaju to nije fikcija. Zanzibar je u srednjem veku bio snažna država u koju su dolazili brodovi puni robova, zlata, slonovače i drveta iz cele Arabije i izvan nje. Ti prizori su odavno postali prošlost, ali arapski utiecaj se i dalje oseća na ovom ostrvu u sastavu države Tanzanije u Africi.

Troja

Ljubitelji grčke mitologije prepoznaće Troju kao stari grad u kojem se zbila legendarna bitka nakon što je Paris, sin trojanskog kralja, oteo suprugu spartanskog kralja i najlepšu ženu na svetu Helenu. Grci su zbog toga godinama bezuspešno opsedali Troju, a grad su osvojili tek kada su sakriveni u džinovskom drvenom konju, za kojeg su Trojanci mislili da je dar bogova, ušli iza gradskih zidina. Arheolozi veruju da se ostaci Homerove Troje nalaze u severozapadnoj Turskoj nedaleko od mesta Hasirlik i pod zaštitom su UNESCO-a.

El Dorado

Iza dubokog amazonskog rastinja skriva se grad od zlata. Barem tako ide priča koja je u potragu za "El Doradom" podstakla hiljade španskih konkvistadora koji su se početkom 16. veka iskrcali na kolumbijskoj obali. Potraga se iz Kolumbije uskoro proširila na Peru, Venecuelu, Gvajanu i potrajala je sledećih dvesta godina. Legendarni grad niko nikada nije pronašao, možda i zato što ima "sposobnost nestajanja" pred nedostojnim tragačima.

Dolina kraljeva

Na zapadnoj obali reke Nila, preko puta grada Luksora, poslednje je počivalište egipatskih faraona. Među njima su Ramzes Veliki, Tutmozis, kralj Tut i ostali vladari od 1.500 i 1000. godine pre Hrista. U više od 60 do sada iskopanih komora otkrivene su pozlaćene mumije u sarkofazima i fantastični kipovi, uz nezaobilazno "prokletstvo faraona" koje treba da zadesi svakoga ko se usudi da oskrnavi grobove. I nakon svog tog vremena, turistima je ovo mesto jedno od omiljenih odredišta u Egiptu.

Karakorum


Na ovom mestu je u 13. veku Džingis kan izgradio mongolski glavni grad poznat i kao Carstvo stepe iz kojeg je započeo osvajački pohod na sve strane sveta. Međutim, slava ovog grada nije dugo trajala, jer je nakon tridesetak godina uništen. Posetioci će se zato morati da se poprilično potrude kako bi zamislili velike zidine koje su nekada opasavale naselje. Ipak, mnogi ostaci uklopljeni su i u samostan Erdene Zuu koji i dalje postoji.

Ys

Legenda kaže da je keltska princeza Dahut zamolila oca, kralja Gradlona, da joj izgradi grad uz more na obalama današnje Bretanje kod zaliva Douarnenez. Da ga zaštiti od visokih talasa, kralj je oko grada izgradio nasip, a jedini ulaz u grad bila su vrata čiji je ključ imao samo on. Međutim Ys je uskoro pod uticajem poročne Dahut od predivnog grada postao grad greha. Na kraju su je demoni nagovorili da ukrade ključ i otvori vrata, nakon čega je grad potopljen i stradali su svi osim Gradlona.

Kartagina

Smeštena u predgrađu modernog grada Tunisa, nekadašnja Kartagina bila je antička supersila i najveći neprijatelj Rima u 3. veku pre Hrista. Svoju snagu je crpela iz jake mornarice feničanskih brodova koja je kružila Sredozemljem kao i iz vojske slonova što je pod vođstvom slavnog Hanibala preko Španije i Alpa došla nadomak Rima sa severne strane. Iako je bila poznata i kao "Svetli grad", Kartagina se nakon sukoba s Rimom nije mogla održati. Rimljani su je nakon konačne pobede porušili i na istom mestu sagradili svoj grad čiji se ostaci mogu videti i danas.

Timbaktu

Svoj ugled ovaj grad na rubu Sahare stekao je kao stanica na putu između zapadne Afrike i Mediterana. Da bi se domogli zlata, robova ili slonovače, sve što je trebalo učiniti bilo je pridružiti se karavanu kamila i probiti se kroz peščane oluje i nepodnošljivu vrućinu. Na ovaj način se i danas može doći do Timbuktua u kome uz Tuarege možete videti i srednjovekovne džamije specifičnpg piramidalnog oblika.

Avalon

Kralj Artur prema legendi počiva na ostrvu Avalon gde odmara od vitezova, vračeva, okruglih stolova i čarobnih mačeva. Predanja kažu da će se kao britanski bivši i budući kralj vratiti s mačem ekskaliburom i Svetim gralom kako bi ujedinio svoju zemlju kad ga najviše bude trebala. Danas se moderni gradić Glastonberi nalazi na mestu gde se nekada navodno nalazio Avalon i privlači mnoštvo obožavatelja mitologije, ali i okultnog koji ovde dolaze po dozu inspiracije.

Šambala

Ovo mistično kraljevstvo krije se duboko u snežnim vrhovima tibetanskih Himalaja. Prosvetljenu i pročišćenu zemlju iz budističkih tekstova, međutim, mogu pronaći samo osobe čiste duše i odgovarajuće karme. S obzirom da sveto kraljevstvo uprkos brojnim pokušajima još niko nije otkrio (barem koliko je poznato), najbliže "sigurno" mesto je grad Zongdian. Grad za koji se tvrdi da je mesto inspiracije 2001. preimenovan je u Šangri La.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja