Gadafijeva rezidencija pretvorena u turističku atrakciju

Libijci danonoćno pristižu u Tripoli kako bi videli najnoviju turističku atrakciju - Bab al-Aziziju - doskorašnji kompleks kuća i vila u kojima su živeli Moamer Gadafi i njegova porodica.

Libijci danonoćno pristižu u Tripoli kako bi videli najnoviju turističku atrakciju - Bab al-Aziziju - doskorašnji kompleks kuća i vila u kojima su živeli Moamer Gadafi i njegova porodica.

Pobunjenici su konsolidovali svoju vlastu u glavnom libijskom gradu Tripoliju, grad je počeo da se vraća u normalu, da bi potom počeli da pristižu i prvi turisti - i to oni domaći. Naime, mnoštvo Libijaca pohrlilo je u prestonicu da vidi taj čudesan Gadafijev kompleks iz kojeg je pukovnik decenijama vladao.

"Ova znamenitost sada pripada libijskom narodu,” rekla je Aman, koja nije želela da kaže svoje prezime.

U kompleksu, koji se prostire na više od tri kilometra, nalaze se vojne barake i centralna baza Gadafijevih operacija; njegova porodica tu poseduje i kuću. Međutim, očigledno je da je kompleks Bab al-Azizia imao i bolje dane. Posle šestomesečnih konflikta ostali su zidovi prekriveni grafitima i rupama od metaka. Zapaljeni automobili, vojni tenkovi i ruševine su na sve strane.

Zgrada u kojoj je Gadafijeva porodica nekada živela sada je jedna velika ruševina. Iako izgleda potpuno nestabilno i nesigurno, to ne sprečava Libijce da vide kako je biviši diktator nekada živeo i naravno, da se slikaju ispred nje.

Abdula-Abuasara (42), povela je svoje šestoro dece da posete mesto i da im pokaže gde je "lažov" živeo. Ona kaže da čitav kompleks odiše "mirisom slobode".

Jedna od najvećih atrakcija ovog mesta su podzemni tuneli; da li ih je Gadafi koristio za beg? Mladi hrabro silaze kroz male šahtove, željni i radoznali.

Obilazak istorijskih znamenitosti ne bi bio to što jeste da nema suvenira koje biste poneli za uspomenu. Trgovci su i na to mislili, pa su prodavci prisutni svuda oko kompleksa, a prodaju svašta od satova sa do zastava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.