Svaki četvrti putnik krijumčari "tečnost" u avion

Novo istraživanje otkriva da je svaki četvrti putnik "prokrijumčario" tečnost pored aerodromskog obezbeđenja - bilo slučajno, bilo namerno.
Novo istraživanje otkriva da je svaki četvrti putnik "prokrijumčario" tečnost pored aerodromskog obezbeđenja - bilo slučajno, bilo namerno.

Anketa, koju je sproveo "Skyliner", pokazuje da je 28 odsto putnika pokušalo da unese tečnost u avion uprkos strogoj zabrani da u ručnom prtljagu ne smete da nosite bočicu sa tečnošću veću od 100 mlilitara.

Od hiljadu ljudi koji su učestvovali u anketi samo 4 odsto je priznalo da je namerno izvrdalo pravila, dok je 42 odsto reklo da veruje da je trenutna zabrana prestroga. 18 odsto se žalilo da aerodromi nisu dosledni kad je reč o sprovođenju ovog pravila.

Ovaj zakon sprovodi se od avgusta 2006. nakon desetine terorističkih napada u avionima koji su izvedeni tečim eksplozvima prokrijumčarenim u ručnom prtljagu a, po svoj prilici, zabrana će ostati na snazi sve do 2013.

Evropski komesar za transport, Sim Kalas, potvrdio je da je krajnji rok za podizanje zabrane april 2013. U međuvremenu, na aerodromima se isprobavaju novi skeneri koji identifikuju tečne eksplozive. "Neki aerodromi dovode u pitanje razumnost podizanja zabrane jer im je život ovako lakši", kazao je Kalas. "Ali to je politički neprihvatljivo. Svi aerordromi će morati da izvrše neophodne investicije kako bismo promenili ovaj zakon. Ukoliko bi zakon na nekim aerodromima bio na snazi, a na nekim ne, došlo bi opšte katastrofe".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja