Najviše troše kineski turisti

Kineski putnici našli su se na vrhu liste svetskih potrošača, javila je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).
Kineski putnici našli su se na vrhu liste svetskih potrošača, javila je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Pogurani rastućom kineskom valutom, turisti su potrošili rekordnih 102 milijarde dolara na međunarodni turizam u protekloj godini. To je za 40 odsto više u odnosu na 73 milijarde dolara potrošenih u 2011. godini.

UNWTO navodi da je količina međunarodnih putovanja kineskih putnika porasla sa 10 miliona u 2000. na 83. miliona u 2012. godini, što je stvorilo najbrže rastuće tržište na svetu. Za to je zaslužna rapidna urbanizacija, podizanje jednokratnih primanja i popuštanje vladinih restrikcija o putovanjima u inostranstvo.

"Kina je skočila na prvo mesto, pretekavši nemačke i američke turiste koji su u prošloj godini potrošili oko 84 milijarde dolara", kažu iz UNWTO.

Iako u izveštaju nije saopšteno koliko kineski putnici u proseku troše po putovanju, neki proračuni navode da se prosečna cifra kreće oko 1.230 dolara po putovanju. Do 2015, 100 miliona Kineza će putovati u inostranstvo, a po ranijim proračunima to je trebalo da se dogodi tek oko 2020. godine.

Kinesko državno veće napravilo je dugoročni plan kako da međunarodni turizam podigne na još viši nivo, s kojim cilja da ohrabri vladine agencije, društvene organizacije, preduzeća i javne institucije da promovišu iskorišćavanje slobodnih dana za putovanje.

Što se tiče stvari na koje Kinezi troše novac na putovanjima, to su uglavnom luksuzni proizvodi poput torbica i satova, koji su u inostranstvu mnogo jeftiniji nego u Kini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja