Građanima Srbije Grčka i ove godine omiljena za letovanje

Grčka će i ovog leta biti omiljena destinacija za većinu građana Srbije, po čemu prednјače u Evropi, pokazalo je specijalno istraživanje Eurobarometar.
Grčka će i ovog leta biti omiljena destinacija za većinu građana Srbije, po čemu prednјače u Evropi, pokazalo je specijalno istraživanje Eurobarometar.

Istraživanje je sprovedeno na više od 30.000 ispitanika u 27 članica EU, Hrvatskoj, Turskoj, Makedoniji, Islandu, Norveškoj, Srbiji i Izraelu.

Sunce i plaža su najvažniji razlog za odmor kod većina građana Srbije - njih 46%, dok je skoro 45% reklo da je priroda glavni razlog za odmor. U Evropi za 40% građana su plaže i sunce najvažniji motiv za odmor, a sličan procenat je naveo da su na odmor išli zbog posete porodici, prijateljima ili rođacima. Najveći ljubitelji plaže i sunca su Luksemburžani i Slovenci, ali je to dobar razlog za odmor i za više od polovine Portugalaca i Grka.

Zbog posete porodice ili prijatelja najviše putuju Letonci i Turci, i to više od polovine stanovnika. Malta je jedina zemlja u kojoj je kultura najviše navođen razlog za putovanje u 2012. godini - njih 27%.

Turizam je u malobrojnoj grupi sektora koji su ostvarili rast uprkos krizi. Sedam od deset Evropljana je putovalo prošle godine što je isto kao i 2011. godine. Čak 88% onih koji su putovali, proveli su odmor ili negde u EU, ili u svojoj zemlji ili u drugoj članici.

Očekuje se da će turizam biti otporan na krizu i u ovoj godini. Naime, tri četvrtine ispitanika je reklo da planira da ide na odmor i ove godine, mada će 34% njih planove za odmor prilagoditi svojoj ekonomskoj situaciji. Barem devet od deset Norvežana, Austrijanaca, Nemaca i Islanđana reklo je da će i ove godine sigurno negde na odmor.

Evropljani uglavnom planiraju putovanja od četiri do 13 dana, njih 42%, što je više nego onih koji idu na kratka (29%) i duga putovanja (20%). Oko polovine namerava da odmor provede u svojoj zemlji, dok će 43% putovati u inostranstvo.

Planovi za odmor u ovoj godini su slični prošlogodišnjim budući da su Španija, Italija  Francuska i dalje najpoželjnije destinacije, a na četvrtom mestu je Hrvatska. Za ispitanike Srbije je Grčka omiljena destinacija sa četvrtinom ispitanika koji su naveli ovu zemlju.

Polovina građana Srbije planira da ide na odmor i ove godine u neku članicu EU ili van EU što je povećanje od 10 procenata u poređenu sa prošlom godinom.

Većina Evropljana koja je putovala ima između 15 i 39 godina, visoko su obrazovani i žive u velikim gradovima. Evropljani koji nisu putovali prošle godine uglavnom su naveli finansijske teškoće kao razlog, njih 46%. Među njima dominiraju građani stariji od 55, radnici, nezaposleni i oni koji žive sami. Najviše je Bugara i Grka, više od 70%, koji nisu nigde putovali.

U poređenju sa prošlogodišnjim istraživanjem, porasla je popularnost privatnog smeštaja 69% u poređenju sa 61% u prošlogodišnjem istraživanju, kao i boravak kod prijatelja kod kojih je bilo 46% ispitanika ili 12 procenata više nego 2011. godine.

Velika većina ispitanika, njih 92%, bila je zadovoljna kvalitetom smeštaja. Za trećinu ispitanika kvalitet smeštaja je glavni faktor da ponovo posete istu destinaciju. Građani Srbije su manje zadovoljni cenama kao i dočekom turista u poređenju sa istraživanjem iz januara 2012. godine.

Većina Evropljana 83%, zadovoljna je opštim nivoom cena, što je drugi važan razlog da posete istu destinaciju.

Više od polovine ispitanika odluku o odmoru donosi na osnovu preporuka prijatelja, kolega ili rođaka, a zatim na osnovu informacija sa interneta. Ispitanici uglavnom koriste internet za organizovanje odmora. Ispitanici u Srbiji su u poređenju sa ostalim zemljama, najveći značaj pridali ličnom iskustvu koje je za 47% njih najvažniji izvor prilikom odlučivanja o odmoru.

Takođe, Srbi su zajedno sa Makedoncima na začelju liste po udelu građana koji preko interneta bukiraju letovanje, manje od svakog petog građanina. Građani Srbije najviše veruju agencijama, i skoro trećina njih zakazuje aranžmane u agencijama, dok je u EU taj udeo manji od petine.

  • uzas

    23.04.2013 23:14
    jedva
    Jedva sam prethodnih par godina otisao na skromno letovanje, jedva! Ovog leta ne mogu. Toliko je sve poskupelo naspram proslog leta, a plata mi je ista (isto jadna). Ovo je strasno kakva je situacija dosla. Ovo je neizdrzivo vise. Nemam ni da jedem, bukvalno, radim u privatnoj firmi, a ne da idem na letovanje. Oko mene ljudi ili imaju da se sprdaju s parama, ili neamju leba. Strasno, strasno!
    Interesantno je i sto direktor firme ide na mesec dana u marsoluziju na letovanje, a od 15 radnika, koliko nas ima, ide njih par, jer su bogato udate/ozenjeni. Uzas sta nam se desava!
  • 22.04.2013 07:25
    Kako više nemam para za Tursku, ove godine, kao i prošle - biće Grčka. Jako daleko od toga da nam je omoljena, ali kao što reče Anonimus, za bolje se nema. A ne vredi ni tih para.
  • xx

    21.04.2013 18:55
    jeste
    omiljena jer je Grcka i lepa i povoljna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja