Srpski turisti više nisu najbrojniji u Crnoj Gori

Turisti iz Srbije tokom ovogodišnje sezone pali na drugo mesto među posetiocima crnogorskog primorja, iza Rusa.
Turisti iz Srbije tokom ovogodišnje sezone pali na drugo mesto među posetiocima crnogorskog primorja, iza Rusa.

Naime, odmor je srpskim turistima postao i skup - samo za krevet se plaćalo do 20 evra, a paprene su cene i u vanpansionu.

Srpski i ruski turisti, istina, još vode mrtvu trku, ali, sudeći po tome da u postsezoni Rusi dolaze u mnogo većem broju, gotovo je izvesno da će Srbi zauzeti drugo mesto. Prvi mesec glavne turističke sezone doveo je na južnojadransku obalu 348.190 registrovanih turista koji su ostvarili oko 2,3 miliona noćenja. Prema podacima Monstata, na južno more je stiglo 11.000 gostiju manje nego istog meseca lane.

Gostiju iz Srbije bilo je manje nego lanjskog jula za 29.000, iz BiH za 6.000, Makedonije za 2.000... Taj deo sezone izvadili su Rusi, kojih je bilo 31.000 više nego lane, pišu Novosti.

Zaključno sa julom, Rusi i Srbi su činili po 26 odsto ukupnog broja posetilaca. A onda je došao avgust koji će ostati upamćen po velikoj najezdi turista iz istočnoevropskih zemalja, ali i iz regiona. Podaci za prošli mesec još nisu obrađeni, ali je izvesno da je bilo nešto više srpskih nego ruskih turista. Septembar će ubedljivo pripasti Rusima, koji se najradije odmaraju na moru tokom devetog, pa i 10. meseca, tako da će oni na kraju biti na prvom mestu po broju posetilaca i ostvarenih noćenja. Zašto su Srbi izgubili "vođstvo"?

Na ovo složeno pitanje nema pouzdanog odgovora, ali se naziru neki od razloga. Gostima iz Srbije, u čijim džepovima je sve manje para, Crna Gora je postala skupa. Za krevet u privatnim apartmanima i sobama su u julu i avgustu morali da plaćaju 15 i 20 evra, a o skupim hotelima čije cene Rusi "podnose“ da i ne govorimo. I cene u vanpansionu su visoke, naročito one u ribljim konobama i restoranima, kafićima i sličnim objektima, gde "tura" pića za četvoro nije ispod 15 evra. I turistički putevi su goste iz Srbije vodili u Grčku i Tursku, gde je moguće naći jeftiniji smeštaj i bolju ponudu.

Mnogi od gostiju iz Srbije s kojima smo razgovarali ističu da ih domaćini više ne dočekuju kao "najdraže goste“, kao nekada, što nosi u sebi i taj emotivni razlog za promenu sredine. Istina, kažu, nije bilo incidenata na, ne daj bože, nacionalnoj osnovi, ali izvesne hladnoće jeste.

- Kada su cene u pitanju, budvanska rivijera, koja je sve vreme sezone najposećenija, ima selektivnu ponudu - kaže Jelena Rađenović Dandrea, direktorka Turističke organizacije Budva. - Skupi hoteli i elitni restorani imaju svoju klijentelu, a oni sa plićim džepovima mogu da nađu solidan smeštaj, hranu i provod po znatno nižim cenama. A što se politike tiče - nje zaista nema. Srbija je i dalje naše glavno tržište, a turisti iz nje dragi gosti.

Tokom ovogodišnje sezone, koja je produžena i traje punih pet meseci, najbolje su prošli hotelijeri. Elitni objekti u Budvi, Bečićima, Miločeru, Tivtu i drugim mestima imali su goste sve vreme leta. Imaju ih i sada, i biće ih u priličnom broju sve do kraja oktobra.

- U našem turizmu se menja mnogo toga - kaže Žarko Radulović, predsednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik elitnog hotela "Splendid“. - Najbolje su popunjeni hoteli sa četiri i pet zvezdica. Takvih objekata je malo i potrebni su novi. U hotelima sa dve-tri zvezdice cene su pristupačne gostima iz regiona. Kada je u pitanju privatni smeštaj, cene su, istina, povećavane u špicu, što je loša poruka gostima koji koriste komplementarni smeštaj.

I drugi s kojima smo razgovarali ističu da cene u privatnom smeštaju ne bi trebalo da stalno idu naviše, pogotovo ne u manje atraktivnim mestima i gde je smeštaj loš. Gosti iz regiona traže i nalaze kod turističkih suseda bolji privatni smeštaj za manje pare. Pa i bolju dobrodošlicu, gledano ukupno.

Famozne ležaljke i suncobrani, koje gosti moraju da koriste na plažama koje drže zakupci, odbijaju turiste. Paket (dve ležaljke i suncobran) koštaju od 10 evra na dan na Slovenskoj plaži u Budvi do čak 50 evra na svetostefanskim plažama. Nervozu i odijum prema plažama Crnogorskog primorja izazivaju visoke parking-takse za vozila (80 centi na sat), ali i nedostatak parking-prostora, usled čega redovno rade "pauci“ koji gostima odnose vozila, koja oni "otkupljuju“ uz visoke naknade.

  • Novonasađen

    11.09.2013 19:44
    Bojim se da ću dekretom morati na crnogorsko more.Kad su oni u pitanju,nikad se ne zna!
  • Osoba M

    11.09.2013 05:59
    "domaćini više ne dočekuju kao "najdraže goste“, kao nekada". Nas su vazda docekivali kao nuzno zlo...
  • 10.09.2013 12:13
    Nk
    Sto svi pominjete Budvu.Ljepsi je zaliv i jeftiniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja