Španci proglasili koridu kulturnom baštinom

Dok mnogi pozivaju na ukidanje koride, smatrajći je varvarskim narušavanjem prava životinja, španski parlament je izglasao zakon kojim se borba s bikovima proglašava nematerijalnom kulturnom baštinom.
Dok mnogi pozivaju na ukidanje koride, smatrajći je varvarskim narušavanjem prava životinja, španski parlament je izglasao zakon kojim se borba s bikovima proglašava nematerijalnom kulturnom baštinom.

Prema pisanju španskih medija, za ovaj zakon glasali su poslanici konzervativne stranke, dok su se socijalisti uzdržali, a ostale stranke bile protiv. Zakonom je predviđen niz mera za zaštitu koride i njenu promociju.

Španska vlada ima zadatak da pripremi "nacionalni plan" sa ciljem da podstakne održavanje korida, kao i da podrži zahtev da se ova popularna atrakcija uvrsti u nematerijalnu baštinu čovečanstva od strane Uneska. Zakon je izglasan na osnovu građanske inicijative koju je svojim potpisima podržalo više od 600.000 Španaca.

Zakon će se primenjivati na celoj teritoriji Španije, osim - dok se o tome ne izjasni Ustavni savet Šapnije, u Kataloniji gde je ovaj kontroverzni sport zabranjen 2010. godine. Francuska je još prošle godine proglasila borbe s bikovima, koje se odigravaju u četiri oblasti na jugu zemlje, nematerijalnom kulturnom baštinom.

  • Tm

    08.11.2013 15:24
    kakva crna kultura
    Popnu se na oklopljenog konja pa kopljem bodu bika... Kače mu "ukrase" sa kukama...

    Da jedan lik izađe pa da se bori s bikom to bi MOŽDA bilo nešto. Ovako je krajnje degutantno
  • 08.11.2013 14:08
    Mogla bi i Srbija isto da uradi u vezi genocida.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja