Prodaje se "Pinokijeva vila"

Vila u blizini Firence koja je inspirisala autora "Pinokija" Karla Kolodija prodaje se za 10,5 miliona evra.
Vila u blizini Firence koja je inspirisala autora "Pinokija" Karla Kolodija prodaje se za 10,5 miliona evra.

Vila od 3.000 kvadratnih metara ima baštu na tri hektara uključujući i travnjak poznat kao "Polje čuda" gde je u 19. veku jedan baštovan pronašao zakopano blago - a ta priča je uključena u "Avanture Pinokija".

Pisac "Pinokija" Karlo Kolodi živeo je u vili u Sesto Fjorentinu gde je njegov brat radio u lokalnoj fabrici porcelana i u priču o Pinokiju ubacio je i nekoliko drugih lokalnih mesta.

"Nalazimo se u srcu Kolodi ture, u centru mesta gde je Pinokio začet", rekao je Đzepe Garbarino, lokalni istoričar koji pomaže vlasnicima Vile di Kolonata, porodici Đerini, da prodaju imanje.

"Bilo bi lepo ako bi novi vlasnik bio obožavalac Pinokija", kaže Garbarino koji sam piše knjigu o Pinokiju i njegovim "lokalnim" vezama.

Istoričar kaže da trenutno samo školska deca i nekolicina žestokih fanova Pinokija dolaze u posetu ali je dodao da se nada da će novi vlasnik moći da poveća interesovanje.

"Pinokio" je izlazio u nastavcima u dečjim novinama od 1881. do 1883. godine i priča je o stolaru đepetu koji je napravio drvenog lutka. Dečakov nos raste svaki put kada slaže a njegov jedini san je da postane dečak.

Vila nudi još jednu "poslasticu" za ljubitelje Pinokija - malu, ruševnu kuću na obodu imanja za koju lokalni živalj tvrdi da je pripadala vili koja je pomagala Pinokiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja