Najveći hotel na svetu sagradili nacisti i stoji zapušten

Na obali nemačkog Baltičkog mora duž deset kilometara duge peščane plaže, nalazi se najveći hotel na svetu koji broji čak 10.000 soba, od kojih gotovo sve imaju pogled na more.

Na obali nemačkog Baltičkog mora duž deset kilometara duge peščane plaže, nalazi se najveći hotel na svetu koji broji čak 10.000 soba, od kojih gotovo sve imaju pogled na more.

 

Iako je izgrađen pre više od 70 godina, ovaj hotel nikada svoja vrata nije otvorio gostima.

Hotelski kompleks izgrađen je između 1936. i 1939. godine pod imenom Prora. Stvorili su ga nacisti kao deo njihovog "Kraft durch Freude, KDF" programa, s ciljem pružanja turističkih usluga za nemačke radnike i povećanjem nacističke propagande. Lokalni ljudi Proru nazivaju Colossus, zbog monumentalne strukture, koja kao da nema kraja.

Kompleks se sastoji od osam identičnih zgrada koje u ukupnoj dužini prelaze 4,5 kilometara, smeštenih svega 150 metara od plaže. Gradilo ga je ukupno 9.000 radnika kojima je za to bilo potrebno tri godine. Kompleks se sastoji od smeštajnih kapaciteta, bioskopa, festivalskih hala, bazena i brodskog pristaništa predviđenog za kruzere.

Hitlerovi planovi za Proru su bili ambiciozni. Hteo je da izgradi gigantski rizort, najveći na svetu, s više od 20.000 kreveta. Sve sobe trebalo je da imaju pogled na more, dok su hodnici i sanitetski čvorovi trebalo da budu smešteni sa suprotne strane. Svaka soba ima dimenzije 5 sa 2,5 metra i sadrži dva kreveta, ormar i umivaonik - nešto poput studentskih soba kakve danas poznajemo.

Izgrađeni su i zajednički toaleti i kupatila, kao i jedna plesna dvorana po spratu. Središnja zgrada bila je predviđena za brzu transformaciju u vojnu bolnicu u slučaju izbijanja novog rata.

Danas samo hostel sa 400 kreveta


Izgradnja kompleksa zaustavljena je početkom rata, kad je Hitler promenio prioritete i povukao radnike s gradilišta na gradnju vojnih baza. Za vreme bombardovanja, mnoge izbjeglice su svoj novi dom pronašle upravo u ovom nikada otvorenom hotelu, a kasnije su i izbeglice iz istočne Nemačke bile preseljene tamo.

Danas su gotovo svi blokovi zgrada napušteni, osim jednog, koji je u 2011. godini pretvoren u hostel s 400 kreveta. Uskoro će i ostale zgrade postati deo prvobitnog plana, odnosno bogati i luksuzni rizort.

  • kneleknele

    14.02.2014 05:38
    @ Ministar policije - Zatvor?
    Odlicna ideja!
  • Jan Chi

    11.02.2014 12:57
    Hitler je pobedio
    Ja sam ocekivao da ce se te zidine srusiti, a ono, sve ce se obnoviti i ipak postati jedan ogroman hotel, bas kako je cika Hitler zeleo. Da farsa bude veca, tu ce dolaziti bogatasi, a mozda i oni koji podrzavaju samog zlikovca.
  • komsha

    07.02.2014 10:23
    -za ministra policije
    savrsena ideja, mada ja bih dodao i sve politicare...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.