FOTO: Ova pufnasta životinja se viđa veoma retko i o njoj se zna vrlo malo

Maleni sisar pod nazivom ili pika izgledom podseća na zeca i živi u regiji Xinjiang u severoistočnoj Kini.
Maleni sisar pod nazivom ili pika izgledom podseća na zeca i živi u regiji Xinjiang u severoistočnoj Kini.

Ova retka životinja otkrivena je 1983. godine u Tjanšjan planinama u severoistočnoj Kini, a od tada se veruje da je njihova populacija smanjena za čak 70 odsto. Danas su ugrožena vrsta i pretpostavlja se da ovu životinjsku populaciju čini manje od 1.000 jedinki.

Ili pika je dalji rođak zeca i toliko je redak da naučnici o njemu znaju veoma malo. Jedan od primeraka zabeležen je ponovo pre nekoliko dana, nakon čak dvadeset godina.

"Ova životinjska vrsta postaje ugrožena i nestaje pred mojim očima", kazao je za CNN Li Veidong, stručnjak za divlje životinje. On i njegovi volonteri iz udruženja koje se brine o divljim životinjama su ga nazvali "magični zec" i veruju da su ugroženi i polako nestaju upravo zbog posledica globalnog zagrevanja.

  • nNn

    28.03.2015 07:59
    Vic
    Otvori Kinez frizider i kaze: "Jadan ja danas, ni kuceta ni maceta"! :) Bezi zeko sto dalje...
  • 27.03.2015 06:53
    U Kini zivotinje nestaju ne zbog globalnog zagrevanja nego sto kinezi sve pojedose... Bezi zeko u planine!
  • 26.03.2015 00:03
    Svaka cast fotografu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.