Krava "izabrala" da živi sa divljim bizonima

Jedna krava iznenadila je poljske prirodnjake, jer provodi zimu s krdom divljih bizona u drevnoj šumi Bjalovjeza, javio je BBC pozivajući se na poljske medije.
Krava "izabrala" da živi sa divljim bizonima
Foto: Pixabay
Krava je "izabrala slobodu". Pobegla je s farme krajem prošle jeseni i nakon toga je viđena s krdom od pedesetak bizona u šumi na granici s Belorusijom.
 
Ornitolog Adam Zbirit prvi je primetio kravu još u decembru.
 
"Nije neobično videti bizona nedaleko od šume Bjalovjeza, ali jedna životinja mi je privukla pažnju. Imala je potpuno drugačiju svetlosmeđu nijansu i time se razlikovala od ostatka krda. Bizoni su boje kestena ili tamno smeđi", kazao je on.
 
Zbirit je odbacio svoju prvobitnu ideju da se radi o mutaciji, kada je dobro pogledao životinju kroz dvogled i video da je to limusin krava - francuska vrsta popularna u Poljskoj. Mlada životinja izgledala je zdravo i nije se činilo da je bizoni ugrožavaju. Prirodnjaci su verovali da će se vratiti kući kada krene zima.
 
A onda ju je biolog Rafal Kovalcik video ove nedelje. I dalje je zdrava i izgleda srećna s krdom bizona.
 
Iako ona možda nije u opasnosti, Kovalcik upozorava da bi krava mogla predstavljati pretnju bizonima zbog mogućeg parenja koje bi kontaminiralo osetljivu vrstu od oko 600 bizona.
 
Ova krava je još premlada za parenje, ali izgleda da će se njena avantura završiti pre proleća jer planiraju da je uhvate i vrate na farmu s koje je pobegla.
  • Ivana

    26.01.2018 07:42
    Naravno da je pobegla sa farme, svaka životinja bi pobegla iz tog pakla da može!
    http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=6

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.