Ako želite da smršate, izbegavajte ovo...

Kad pokušavate da izgubite koji kilogram, pokušajte da se klonite brzih rešenja i usredsredite na zdrav način mršavljenja.

Kad pokušavate da izgubite koji kilogram, pokušajte da se klonite brzih rešenja i usredsredite na zdrav način mršavljenja.

S obzirom da nije uvek jednostavno odlučiti se kojih saveta treba da se pridržavate, izdvojili smo pet najčešćih tehnika koje bi trebalo da izbegavate.

Izbegavate grupe namirnica

Ako ćete se u potpunosti odreći cele grupe namirnica, verovatno će vam nedostajati hranjivih sastojaka kojima ta hrana obiluje. A da ne govorimo da ćete verovatno vrlo brzo žudeti upravo za tom hranom. Umesto da eliminišete sve ugljene hidrate, fokusirajte se na cele žitarice i zapamtite da je važna veličina porcije.

Radite kardiovežbe

Ako živite za trčanje, ali nikada niste digli teg čak ni od kilograma, nedostaje vam jedna karika u lancu. Ne samo da ćete dižući tegove sprečiti povrede članaka, nego ćete povećati mišićnu masu i poboljšati metabolizam.

Vežbate praznog stomaka

Jedno malo istraživanje dokazalo je da vežbanje na prazan želudac, što se najčešće događa kod jutarnjih vežbača, pomaže mišićima da potroše više masti. Ali, jedno drugo istraživanje pokazalo je da telo troši jednaku količinu masnih ćelija bez obzira na to da li smo pre jeli ili ne, i da se telo grčevito drži za masne ćelije ako vežbate praznog želuca.

Preskačete san

Ako imate ispunjen raspored, postoji velika šansa da preskačete san kako biste ubacili više vremena za vežbanje. Zapamtite da je za mršavljenje ključan dobar san, jer vam treba dodatna energija kako biste imali snage za vežbanje, a s nedostatkom sna javlja se i nemogućnost kontrole apetita. Naime, premalo sna povećava nivo hormona koji utiču na glad, pa je moguće prejedanje.

Preskakanje obroka

Svi znamo koliko je bitno smanjiti broj unetih kalorija ako želite da smršate. Ipak, preskakanje obroka će uticati na metabolizam, koji će se usporiti pa ćete sve sporije gubiti taj višak kilograma koji vam smeta. Ako vas muči raspored i nemate vremena, jednostavno sedite i pojedite ceo obrok, nosite u torbici neke zdrave varijante međuobroka kako biste držali metabolizam u ravnoteži.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.