Sprečite obroke iz dosade

U teoriji zvuči jednostavno, no razlikovanje gladi od jedenja iz dosade u praksi zna da bude prava borba.

U teoriji zvuči jednostavno, no razlikovanje gladi od jedenja iz dosade u praksi zna da bude prava borba.

Ukoliko prečesto uhvatite sami sebe ispred otvorenog frižidera, pitajući se kako ste završili tu, evo nekoliko saveta kako da usvojite nove navike i sprečite neželjeni dobitak kilograma.

Budite svesni šta radite

Psihološkinja Susan Albers svojim klijentima sugeriše da budu svesni svojih navika. "Često jedemo i kad nismo gladni. To je jedenje iz navike i ono se najčešće veže za određeni period dana, a ako se uhvatite da nešto jedete 'nesvesno' i kad niste gladni, obratite pažnju na to kako se osećate u tom trenutku. Jeste li pod stresom? Da li vam je dosadno? Ukoliko zaista niste gladni, onda nema razloga da jedete", pojašnjava Albers.

Pazite na vreme provedeno pred TV-om

Ukoliko niste planirali nikakav izlazak napolje, odlazak kući i provođenje vremena uz TV može biti priličan izazov, budući da se za tu naviku uvek veže grickanje često vrlo kaloričnih namirnica.

Probajte s vodom

Mnogi ljudi mešaju osećaj gladi i žeđi. Ukoliko ste nedavno jeli i još uvek niste sasvim siti, popijte čašu vode i sačekajte 20-30 minuta. Ukoliko ste i dalje gladni (a najverovatnije nećete biti), onda pojedite još nešto.

Jedite sedeći

Kad jedete stojeći, niste svesni količine hrane koju konzumirate, a hrana koju pojedete onako usput se ne smatra obrokom. Umesto da stojite ispred frižidera, radije sedite i obedujte na pravi način. Ovo će vam pomoći da razlikujete glad i dosadu, ali ćete primetiti i da jedete manje ukoliko nema ničeg u okolini što vam odvlači pažnju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.