Holesterol više nije problem već šećer i ugljeni hidrati

Konzumacija hrane bogate holesterolom poput jaja, crvenog mesa i maslaca ne predstavlja poseban rizik za zdravlje, suprotno mišljenju mnogih i tradicionalnim stanovištima o holesterolu, zaključio je odbor američkih stručnjaka.
Konzumacija hrane bogate holesterolom poput jaja, crvenog mesa i maslaca ne predstavlja poseban rizik za zdravlje, suprotno mišljenju mnogih i tradicionalnim stanovištima o holesterolu, zaključio je odbor američkih stručnjaka.

Odbor za prehrambene smernice zaključio je da holesterol više ne stoji na crnoj listi kao "hranjiva stvar koja izaziva zabrinutost".

To je zaključak koji ruši gotovo 40 godina stara upozorenja o opasnoj hrani bogatoj holesterolom. Stručnjaci iz odbora objašnjavaju da postojeća istraživanja "ne pokazuju dovoljnu korelaciju između konzumacije holesterola i količine te supstance u krvi" kod većine osoba. Iz toga zaključuju da "holesterol nije hranjiva stvar zbog koje bi se trebalo zabrinuti ukoliko se puno jede".

Stručnjaci sada kažu da konzumacija jaja, maslaca ili odrezaka neće znatno povećati nivo holesterola u krvi ili povećati rizik od srčanih bolesti. Oni su proučavali klinička istraživanja iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka kao temelj za upozorenja o holesterolu i zaključili da tadašnji dokazi "ne piju vodu".

"Jaja su u redu. Ne treba više jesti samo belance. Možete jesti i žumance, ono je odlično", kaže nutricionistkinja Kejti Vegesa i naziva ga tečnim zlatom, punim vrednih, hranjivih sastojaka koji su dobri za mozak.

Bežeći od holesterola ljudi se okrenuli šećerima i ugljenim hidratima

Nutricionisti kažu da su upozorenja koja su decenijama bila na snazi o holesterolu dovela do toga da su se ljudi okrenuli hrani bogatoj ugljenim hidratima i šećerom. "Ono što se dogodilo jeste da smo preplavljeni šećerom i ugljenim hidratima i to zapravo dovodi do brojnih upala, srčanih bolesti i gojaznosti", kaže ona.

Doktori kažu da ljudi s dijabetesom ili drugim srčanim problemima ipak i dalje treba da budu oprezni s holesterolom, a svi bi trebalo da paze na konzumaciju transmasnih kiselina. "Konačno shvatamo da nije holesterol u našoj hrani ono što je problem. Problem su transmasti, rafinisana ulja koja su u korenu brojnih srčanih problema".

Vegesa pre svega upozorava, kada se radi o transmastima, na pekarske proizvode, keks, čips ili krekere.

  • Y

    20.02.2015 17:03
    Kompanije diktiraju istraživanja...
    ...i rezultate.
    Najbolja dijeta: jedite sve što ste jeli, ali smanjite na polovinu, ili na 30% (pogotovo ako ste stariji o 40 godina). Argume prethodno operite u blagom rasrtvoru zeolita. Krećite se što više, prirodno ubrzavajte metabolizam, cirkulaciju, razmenu materija, i sagorevanje ugljenih hidrata. Meso jedite s povrćem (a ne sa krompirom, ili testom). Što manje kombinacija namirnica različitog porekla - to bolje. ("Bog je dao hranu, a đavo - kuvara". Mislite o tome.) I nikako GMO! I to bi bilo to.
  • Manjina 57

    20.02.2015 14:15
    Koji ste me očin onda terali 30 godina na dijetu? A holesterol se nije smanjio. Sa 19 godina kako može neko da ima 30% više holesterola od maksimalne vrednosti? Valjda je urođeno, ko će ga znati, ali za ovo mogli su i mene da pitaju, znam na osnovu iskustva, i verovatno još puno ljudi. Ameri otkriju mlaku vodu, kako njima odgovara. Isto je kao sa sintelonima "od zida do zida", rezultat: teške alergije... i mogli bi da nabrajamo. Deda mi je živeo zdravim životom:ceo dan na njivi, nije pio, nije pušio, bio je mršav, i na kraju umro od srčane bolesti. Toliko od mene za američke naučnike (koji svašta plasiraju u svet kako im političari nalažu)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.