Sunce šteti i nakon sunčanja

Sunčevi zraci nastavljaju da oštećuju kožu čoveka i povećavaju rizik od raka satima nakon prestanka izlaganja Suncu, rezultati su najnovijeg istraživanja.
Sunčevi zraci nastavljaju da oštećuju kožu čoveka i povećavaju rizik od raka satima nakon prestanka izlaganja Suncu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Naučnici sa američkog Univerziteta Jejl, u državi Konektikat, otkrili su da je pigment melanin, koji treba da ima zaštitnu funkciju, u stvari taj koji uzrokuje oštećenja.

Tim navodi da će ovo istraživanje rezultovati proizvodnjom boljih zaštita od sunčevih zraka, koja mogu da spreče dodatna oštećenja. Kada UV zračenje "napadne" ćelije kože, to dovodi do mutacije u DNK, navodi BBC.

Melanin, pigment koji je zaslužan za ten ili prirodnu boju kože, predstavlja odbranu tela u apsorbovanju zračenja.

Ono što naučnici nisu do sada znali jeste šta se dešava sa energijom koju je melanin apsorbovao.

Tim sa Jejla je utvrdio da takav melanin naknadno izaziva niz hemijskih reakcija. Koktel superoksida i peroksinitrita kulminira "u raspadu visoko energetskog molekula", koji oslobađa energiju, kaže glavni istraživač Daglas Braš. On je dodao da se to može porediti sa svicima i načinom na koji oni koriste energiju da proizvode svetlo i da svetle. U ovom slučaju ta energija se prebacuje u DNK.

Laboratorijskim testovima utvrđeno je da se oštećenja kože dešavaju četiri sata nakon izlaganja UV zracima. "Polovina ove vrste oštećenja DNK ne dešava se na plaži, već u automobilu, na putu kući", rekao je Braš.

Tim se nada da će moći da razvije zaštitno sredstvo koje će kombinovati uobičajenu zaštitu sa apsorbovanjem energije iz melanina.

  • 21.02.2015 13:40
    bez sunca
    nema života.
    jedan je umro jer je gledao u sunce?
    pa da nema sunca ne bi bilo ni života.
    kolko njih nije umrlo jer je zivelo pod suncem?
    a taj što je umro jer je gledao u sunce i nije hteo da jede- sigurno nije bio baš mentalno zdrav:)
    najbolje bi bilo da sedimo kući- gledamo tv i nikako - nikada ne izlazimo napolje!
    smešno
  • Djordje

    20.02.2015 20:18
    @Lazu
    Jedan je umro od gledanja u Sunce, posto je poverovao da ne mora da jede, odnosno da mu je dovoljna energija koju "prikupi" od gledanja.
  • komsija

    20.02.2015 17:50
    Sunce je...
    zivot, energija ! A ako nesto steti i izaziva rak onda su to proizvodi farmaceutske industrije u obliku raznoraznih krema za suncanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.