Do saveta lekara i putem interneta

Pacijentima iz Srbije i dijaspore odnedavno je omogućeno da savet lekara opšte prakse, pedijatra, urologa, psihologa, kao i dermatologa dobiju putem interneta odnosno na sajtu lekarinfo.com, gde u zakazanim terminima mogu obaviti onlajn razgovor sa njima i zatražiti savet, ali i otvoriti elektronski zdravstveni karton.
Pacijentima iz Srbije i dijaspore odnedavno je omogućeno da savet lekara opšte prakse, pedijatra, urologa, psihologa, kao i dermatologa dobiju putem interneta odnosno na sajtu lekarinfo.com, gde u zakazanim terminima mogu obaviti onlajn razgovor sa njima i zatražiti savet, ali i otvoriti elektronski zdravstveni karton.

Dr Vladimir Živković iz Udruženja "Lekar info" rekao je da je cilj usluge da se građanima pomogne da dođu do kvalitetnih saveta od stručnih ljudi, ali i da se omogući mladim lekarima da se afirmišu i dođu do posla. Ceo sajt je, prema njegovim rečima, besplatan i mesečno ima oko milion pregleda, a korisnici registracijom u okviru servisa ordinacija.lekarinfo.com mogu otvoriti karton u kom mogu da postavljaju svoje analize krvi, biohemijsku laboratoriju, nalaze koje dobijaju od svojih lekara.

"To uvek može da im bude dostupno, na tabletima, telefonima i desktop i laptop računarima, što je za njih veoma korisno, jer su svi podaci njima uvek dostupni", kaže Živković.

Pored toga, korisnici mogu da zakažu termin i da se konsultuju sa lekarom specijalistom, rekao je Živković ističući da taj način komunikacije ne zamenjuje osnovni vid lečenja niti odnos pacijent - lekar, već omogućava neko drugo mišljenje i prave informacije od stručnih ljudi.

"Ljudima iz dijaspore bi to moglo da olakša jer možda tamo gde žive nemaju dobru komunikaciju sa lekarima ili još ne znaju jezik, tako da saveti lekara mogu da im pomognu", smatra Živković.

Kako kaže, sam servis postoji već tri godine, i do sada je postojala mogućnost razgovora sa lekarima, međutim dešavalo se da u trenutku kada su lekari dostupni, na sajtu nema korisnika, tako da se sada ti razgovori mogu unapred zakazati.

"Sada korisnici mogu da vide kada je slobodan termin, zakažu i da se tada posavetuju sa lekarom. Razgovaraju sa lekarima kao putem skajpa, svi dobijaju svoju šifru i to drugi korisnici ne mogu da vide, tako da je sve apsolutno bezbedno", naveo je Živković.

U ovom momentu sajt sarađuje pre svega sa lekarima iz Beograda i Niša, a građani savete mogu dobiti od lekara opšte prakse, imunologa, pedijatra, urologa, dermatologa, psihologa.

"Ovo može biti korisno i za ljude iz unutrašnjosti, koji mogu da se posavetuju sa stručnjacima, uštede na putu, i da tek ako je neophodno dođu u Beograd, ili neki drugi grad", navodi Živković.

Svi lekari koji žele i mogu da učestvuju u tome mogu da se prijave udruženju "Lekar info".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.