Ova hrana je za prevenciju dijabetesa

Gojaznost, pasivan način života, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, uzroci su koji dovode do dijabetesa.

Kako bi se to sprečilo, potrebno je konzumirati kurkumu, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać.

Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes. Istina, potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kukrume, ali su prvi rezultati obećavajući.

Jagode su veoma ukusne i treba ih jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti na miševima su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt su takođe efikasni u prevenciji dijabetesa. ali isključivo nemasni. Eksperti veruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži spoj resveratrol, koji pomaže funkcije šećera u krvi regulišući insulin. Međutim, to nije razlog za ispijanje cele flaše. Ključ je u umerenosti.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin. Cimet u prahu možete staviti na tost ili u kafu.

Jabuke sadrže antocijanin, spoj koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Spanać je bogat hranljivim stvarima, a britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje spanaća dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.

  • Marija

    14.07.2016 19:06
    Sir i jogurt?!
    Pa zivotinjsko mleko je glavni uzrocnik dijabetesa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.