Banane se ne preporučuju za doručak

Ukoliko ste među onima koji za doručak pojedu bananu, trebalo bi da znate da to baš i nije preporučljivo.

Nutricionista dr Deril Džefri je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak. Razlog za to je visok nivo šećera koji kod banane iznosi 25 odsto. Zahvaljujući kombinaciji s umerenim nivoom kiselosti uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

"Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osećati umorno i bićete gladni", izjavio je Džefri.

Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdravog probavnog sistema.

"Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi sistem za varenje", dodao je nutricionista.

Ipak, to ne znači da treba da se odreknete banana, samo ih morate kombinovati s nečim drugim.

"Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava", istakao je dr Džefri.

On preporučuje kombinovanje banana s nečim što će neutralisati kiselinu i usporiti korišćenje šećera i tako sprečiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti kikiriki puter, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.

  • jova limanac

    16.08.2016 10:26
    Pa čekaj malo, vlakna su prirodni filter za šećer, a banane su bogate vlaknima, tako da i taj šećer iz banana ne bi trebalo da predstavlja problem jer će vlakna suporiti apsorpciju, osim ako se banana ne izmiksa u blenderu, onda se vlakna unište i eto problema...
  • Filip

    16.08.2016 10:06
    Najbolje je ne jesti ništa osim viršli i pašteta...
  • Veganka

    16.08.2016 09:41
    Ma da, eno gorile se vuku umorne, gladne i bez energije, baš kao i milijarde ljudi iz južne i centralne Amerike, Afrike, Azije.... A i sprotisti, teniseri, biciklisti i drugi koji jedu bananu kad god im zafali energje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.