Spavanje duže od devet sati može ukazivati na Alchajmerovu bolest

Ukoliko spavate više od devet sati noću to bi mogli biti rani znaci Alchajmerove bolesti.

Naučnici su otkrili da ljudi koji redovno provode mnogo vremena u krevetu imaju dva puta veći rizik da obole i obole od demencije u sledećoj deceniji života. Promene u navikama koje se tiču spavanja su "crveno svetlo" za Alchajmerovu bolest jer ukazuju na to da je mozak pretrpeo štetu.

Istraživači su otkrili i da osobe koje spavaju duže od devet sati imaju manji obim mozga, potrebno im je više vremena da procesuiraju informacije i pokazuju znake gubitka pamćenja.

"Vođenje zapisnika o dužini spavanja može biti koristan klinički alat da se predvidi da li osoba ima rizik od razvoja kliničke demencije u sledećih 10 godina. Posebni upozoravajući znaci su dugo spavanje, problemi s razmišljanjem i pamćenjem", rekao je dr Metju Pejs sa Univerziteta Boston.

U studiji se ističe i da osobe koje govore dugo i "gube se" u govoru imaju povećan rizik od Alchajmera. Kada neko počne da gubi osećaj za miris, to je takođe upozoravajući znak.

U istraživanju su učestvovale osobe u 70-im godinama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.