Napravljene kapi koje popravljaju vid

Naučnici sa Bar - Ilan univerziteta za nanotehnologiju u Tel Avivu tvrde da su stvorili kapi za oči koje mogu da poprave oštećenje rožnjače i trajno poboljšaju vid kod ljudi.
Napravljene kapi koje popravljaju vid
Foto: Pixabay
Izraelski naučnici tvrde da je ovo revolucionarno otkriće koje će pomoći svim osobama koje imaju probleme sa oštećenjem očiju.
 
Tim naučnika sa doktorom Davidom Smadjom na čelu je svoj novi proizvod do sada testirao na domaćim životinjama koje su imale oštećene rožnjače.
 
"Proizvod smo testirali na svinjama koje imaju oštećene rožnjače i pokazao se potpuno efikasnim jer su izlečeni svi simptomi bolesti očiju koje su imale životinje podvrgnute testiranju", rekao je dr Smadja.
 
Novi revolucionarni proizvod izraelskih naučnika još nije testiran na ljudima, a tim naučnika koji stoji iza ovog proizvoda tvrdi da će prva rana testiranja početi krajem ove godine.
 
"Smatramo da će novi proizvod u potpunosti izlečiti probleme sa vidom kod ljudi i da u budućnosti neće biti potrebe sa dioptrijskim naočarima", rekao je Smadja.
 
Naučnici smatraju da će revolucionarne kapi za oči jednako efikasno lečiti probleme kratkovidosti i dalekovidosti, kao i druge probleme vezane za vid. Takođe ovaj revolucionarni proizvod će omogućiti ljudima da se oslobode kontaktnih sočiva i pružiće im potpuno novi pogled na svet.
 
Sudeći po pisanju magazina "Jerusalem Post", pacijenti će imati na svojim pametnim telefonima aplikaciju koja će im izmeriti oštećenje vida i na osnovu kojeg će znati koliko kapi za oči treba da iskoriste.
 
"Ovaj princip smo već testirali na svinjama i pokazao se veoma delotvoran, jer sve svinje podvrgnute testu nisu imale problem sa vidom nakon korišćenja kapi", rekli su naučnici.
 
Ono što još uvek nije poznato je podatak koliko će prosečan korisnik morati da koristi nanokapi za oči da bi se u potpunosti rešio problema sa vidom, a takođe još uvek nije poznato koliko će nove kapi za oči koštati na tržištu.
 
"Zasad moramo sačekati kako će proći prva testiranja na ljudima, ali tim koji stoji iza ovog proizvoda je veoma optimističan", rekao je dr Smadja.
  • DRAGIŠA Dancic

    01.11.2020 20:28
    Sta bi ja trebalo da koristim za oči imam paucinu smeta mi pojavi se pa je nema Hvala pozdrav.
  • perica

    12.03.2018 09:57
    Bravo
    Bravo za naucnike! Eto, moze i bez novih bombi, tenkova itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.