Oboleli od psorijaze traže biološku terapiju o trošku države

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P i dermatolozi ponovo su apelovali da Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja obezbede terapiju biološkim lekovima koji su neophodni za lečenje najtežih oblika te bolesti.
Oboleli od psorijaze traže biološku terapiju o trošku države
Foto: Pixabay
"Obolelima od psorijaze u Srbiji nije dostupna biološka terapija o trošku RFZO, koja dramatično smanjuje simptome bolesti i popravlja kvalitet života. Zato molimo nadležne institucije da obezbede biološku terapiju za pacijente sa težim oblicima bolesti", rekao je predstavnik Udruženja 3P Goran Filipović.
 
Naveo je da od psorijaze u Srbiji boluje 150.000 ljudi, da 10 odsto teže obolelih pokuša samoubistvo, jer ne uspevaju da funckionišu u sredini koja ih odbacuje, a najčešće je ta bolest praćena i drugim bolestima.
 
"Obrazloženje RFZO zbog čega na pozitivnoj listi nisu biološki lekovi za psorijazu, registrovani u Srbiji pre deset godina, jeste da je to skupa terapija za koju sada nema novca, a mnogo je skuplje da se leče sve bolesti koje prate psorijazu", kazao je Filipović.
 
Prema rečima predsednika Udruženja dermatologa Srbije Željka Mijuškovića, svetske studije pokazale su da oboleli od psorijaze, autoimune bolesti koja nije samo kozmetički problem, žive u proseku tri do četiri godine kraće u odnosu na ostalo stanovništvo.
 
"Među obolelima od psorijaze svaki peti pacijent ima teži oblik bolesti i za njih je jedini spas savremena biološka terapija, koja je visoko efikasna i bezbedna i poboljšava zdravstveni i društveni život pacijenta", kazao je Mijušković.
 
Psorijaza se u Srbiji leči lekovima koji su u primeni 30 i više godina, a imaju mnogo neželjenih efekata, rekli su predstavnici Udruženja 3P i naveli da su biološki lekovi dostupni u svim okolnim zemljama. Ukazali su da je problem sa kojima se suočavaju pacijenti i stigmatizacija obolelih, jer se psorijaza pogrešno smatra zaraznom.
  • jasno kao sunce

    30.03.2018 16:13
    znanje moze pomoci
    Psorijaza je izuzetno teska za podneti i psihihicki i fizicki!!!!!! Poznajem jednu osobu, nema sta nije probala, cak je od nekih lekova i masti dobijala plikove, jos vece crvenilo, rane, a svrbelo je, do bola. Nista, kortizoni, ma neke skupe tablete,koje su je udarile na psihu, nervozna, tuzna,sve sto ta bolest, KOJA NIJE ZARAZNA, donosi! Trebalo bi danima da se prica sta je sve probala, a o bazenu ni rec, sramota , iju sta ce reci narod reci! itd!!! posto smo bliski, moj predlog je bio ,da uzme pantenol kremu, ne mast, obicnu,(pa kao da se smirilo, manje svrbi,posto ima isto visok pritisak, pa secer,drugi predlog, da smanji hleb,slatkise prepolovi,voce- povrce isto ne preteratno,da prestane da gleda, cita,o ruznim desavanjima,sto manje teske hrane,sampone,koji nemaju celu listu,nego sve da je sto blize,onim starim,sapunima i samponima,od ranije, kada nisu stavljali svasta!Mislim da je prava rec za , sve to da, se jednostavno promeni nacin misljenja o sebi i da osoba,sa sto manje hemije,bude povezana!Citam puno o tome,slusam,sve ide na isto, ne teska hrana,ili slatko,ne peciva,hlebovi,itd!PROBLEM je, U TOME, sto je za NEKOG DOBRO,ZA DRUGOG MOZE BITI FATALNO !!!Trebalo bi da se vise o tome prica,pa mozda i dodje do resenja, ali nisu svi ljudi isti, tako da je sreca naici na doktora,koji odmah pogodi kako treba terapija da se odvija!DA se prica otvoreno sa doktorom o svemu otvoreno,pa i drugo misljenje, da se cuje ako treba! !Ako je bioloska terapija dobra za sve,bilo bi lepo!
  • Milan

    30.03.2018 07:24
    Nebriga
    Psorijazu imam punih 20 godina. Sada sam dobio i psorijazni artritis. Ne znam sta me jos ceka, ali do skora nisam mogao da nabavim Acetretin jedini lek za ovu opaku bolest. Puva lampe nisam mogao da podnesem, jer sam imao poviseni pritisak i secer. Ako u drugim zemljama se primenjuje bioloska terapija, molim nadležne da iznađu način i sredstva kako bi pomogli svojim građanima. Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.