Naučnici analizirali da li su zdraviji biljni ili životinjski proteini

Novo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina mnogo zdraviji za srce od onih iz mesa, prenosi časopis "International journal of epidemiology".
Naučnici analizirali da li su zdraviji biljni ili životinjski proteini
Foto: Pixabay
Studija naučnika s kalifornijskog Univerziteta Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su jele veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolevanja od srčanih bolesti, ali taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu belančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i koštunjavog voća. 
 
Naučnici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika i zaključili da su osobe u čijoj je ishrani prevladavalo meso za 60 odsto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su ishrani prevladavale biljne belančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 odsto. 
 
Glavni autor studije Gari Frejzer sa univerziteta Loma Linda već dugo veruje da koštunjavo voće i mahunarke u ishrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila. Podsetio je da se vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način ishrane, dok veganstvo predstavlja životni stil. Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, ali jedu mleko, jaja i med, a vegani iz ishrane isključuju sve namirnice životinjskog porekla. 
 
Frejzer veruje da će prvi rezultati istraživanja podstaći dalje studije o tome na koji način esencijalne aminokiseline iz proteina životinjskog porekla doprinose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenog krvnog pritiska, gojaznosti i povećanog nivoa masnoća u krvi. 
 
Za dobijanje svih esencijalnih aminokiselina bitno je da se kombinuju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primer toga su pirinač i grašak. 
 
I prošlogodišnja studija o zdravstvenoj dobrobiti pet različitih tipova ishrane pokazala je da su vegani u 42 odsto slučaja manje podložni obolevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.
  • cccp

    10.04.2018 19:24
    A sad nešto sasvim drugačije..
    Ako je veće za 60%, onda ovo drugo nije manje za 40%.
  • 10.04.2018 18:07
    @dax
    Izvoli link pa pogledaj da je meso uvršteno u Grupu 1 cancerogena (najkancerogenje) zajedno sa Plutnijumom, Azbestom...
    http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/latest_classif.php

    Ili ako ti je lakše:
    https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=List_of_IARC_Group_1_carcinogens&action=edit&section=1




  • Orwell Vegan

    10.04.2018 16:53
    @dax
    Sta ima da vam mi vegani dokazujemo, imate internet. Mi smo glas zivotinja, zato vas uporno upozoravamo, jer dobicete sve nazad sto ste im uradili, to ce biti vasa zetva i to tako funkcionise. Mozete da se farbate koliko hocete da je meso neophodno ljudima za ishranu, to nije Istina, to je Laz i sve dok u to verujete na pogresnoj ste strani, a to je tamo gde tece krv nevinih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.