Zbog čega se samo jedna nozdrva začepi kada smo bolesni

Začepljen nos dok smo bolesni ume zaista da iritira. Međutim, obično nam se u danima prehlade često čini kako nam je jedna nozdrva začepljenija od druge. To nije samo vaša mašta, postoji naučno objašnjenje zašto je to tako.
Zbog čega se samo jedna nozdrva začepi kada smo bolesni
Foto: Pixabay
Pre svega, vaš nos je pametniji nego što mislite. Naime, za to je zadužen nazalni proces u kojem se vaše nozdrve smenjuju u dužnosti uvlačenja veće količine vazduha u odnosu na drugu. 
 
"Strukture s obe strane nosa, koje se zovu donje nosne školjke, su odgovorne za zagrevanje i vlaženje vazduha pre nego što dođe do vaših pluća. Ovo štiti pluća od isušivanja i iritacije. Taj proces zahteva dosta truda. Zbog toga nos usmerava svoje napore više na jednu stranu kako bi proces bio efikasniji", rekla je Rejčel Roditi, hirurg otorinolaringolog. 
 
On šalje veći protok krvi na jednu nozdrvu, što zagreva vazduh koji tuda prolazi, ali takođe to čini i da školjka s te strane više nabubri. Zbog takvog otoka postoji i manji prostor kroz koji može da prođe vazduh. Ovo je pak vrlo suptilan proces pa, osim ukoliko ne patite od prehlade, infekcije, alergije ili nekog strukturnog problema poput devijacije septuma (pregrade), nećete ni biti svesni njegovog odvijanja.
 
Ali kada ste bolesni, protok krvi u vašem nosu se još više povećava, što podstiče oticanje i veću proizvodnju sluzi. Ako vam je nos ceo začepljen, ovo osećate mnogo više u jednoj nozdrvi i to u onoj gde je školjka već bila više otečena u okviru normalnog nazalnog ciklusa.
 
Kako otčepiti začepljeni nos
 
Ne postoji ništa što možete uraditi kako biste isključili nazalni ciklus. Verovatno ćete uvek osećati kako je jedna nozdrva više začepljena od druge kada ste bolesni. Ipak, nakon od 90 minuta do četiri sata nos će zameniti strane. Kada se to dogodi, verovatno ćete osetiti manje olakšanje u jednoj nozdrvi kada otok splasne, ali tada ćete osetiti da vam je začepljena druga strana.
 
Najbolje što možete uraditi je da se pozabavite začepljenjem kao celinom. Para iz vrućeg tuša ili ovlaživača vazduha može vam pomoći da vam bude lakše. Sprejevi sa slanim rastvorom vam takođe mogu pomoći da se rešite sluzi. 
 
No, imajte u vidu da ovi sprejevi koji izazivaju sužavanje krvnih sudova mogu izazvati zavisnost pa kasnije nos neće moći sam da se otčepi. 
 
Ukoliko morate da ih koristite, držite se pravila od po dva prskanja u toku dana i ne koristite ih duže od pet do sedam dana. 
 
"Ukoliko simptomi zapušenog nosa potraju duže od 10 do 14 dana ili primetite začepljenost nosa i onda kada niste bolesni, proverite sa svojim lekarom o čemu se radi - npr. devijacija septuma može biti uzrok", kaže dr Roditi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.