Naučnici laserima pacove "izlečili" od alkoholizma

Naučnici sa instituta Scripps Research tvrde da su uspeli da izleče pacove zavisne od alkohola tako što su laserima ciljali određene neurone u njihovim mozgovima, piše "Science Alert".
Naučnici laserima pacove "izlečili" od alkoholizma
Foto: Pixabay
"Ono što je toliko uzbudljivo je da smo uspeli da kontrolišemo želju za konzumacijom alkohola kod teško zavisnih ispitanika s jednostavnim pritiskom na prekidač", rekao je neurobiolog Olivijer Džordž sa Scrippsa. "Uspeli smo dramatično da smanjimo konzumaciju alkohola i fizičke simptome odvikavanja tako što smo ugradili optička vlakna duboko u mozak i laserom ciljali specifične neurone", dodao je.
 
Spomenuto istraživanje "Inactivation of a CRF-dependent amygdalofugal pathway reverses addiction-like behaviors in alcohol-dependent rats" objavljeno je u uglednom časopisu "Nature Communications". 
 
Međutim, iako su naučnici optimistični u vezi sa istraživanjem, mogla bi da prođe decenija dok procedura ne bude spremna za testiranje na ljudima.
 
"Tokom ovog postupka koristili smo najsavremeniju eksperimentalnu tehnologiju koja postoji na tržištu i korišćenje iste nije odobrena na ljudima, tako da može proći i 30 godina pre nego što vidimo alkoholičare s implantatima u mozgu koji im pomažu da ne posegnu za bocom", rekao je Džordž.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.