Zapalilo se parče gaze u grudnom košu tokom operacije srca

Spasonosna operacija za jednog Australijanca pošla je po zlu, kada se zbog niza nesrećnih okolnosti, parče gaze u njegovom grudnom košu zapalilo.
Zapalilo se parče gaze u grudnom košu tokom operacije srca
Foto: Pixabay
Šezdesetogodišnjak je podvrgnut operaciji zbog disekcije aorte, uzdužnog cepanja zida najveće arterije u ljudskom organizmu koje može da dovede do smrti. Međutim, drugi zdravstveni problemi pacijenta značajno su otežali posao lekarima.
 
Naime, osim primarnog problema pacijent je patio od hronične opstruktivne bolesti pluća, a kako bi došli do njegovog srca hirurzi su morali da mu otvore grudni koš kroz grudnu kost, za koju se zbog pomenute bolesti tkivo desnog plućnog krila zalepilo.
 
Lekarima su najveći problem predstavljale bule, koje predstavljaju neku vrstu plikova, koji se često javljaju kod ljudi sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Pokušavajući da pažljivo odvoje desno plućno krilo od grudne kosti, hirurzi su probili jednu od bula, uzrokujući curenje vazduha kroz nju. Zbog toga su pacijentu odlučili da kroz ventilator ubacuju čist kiseonik, kako bi obezbedili nesmetano disanje.
 
Kada su konačno stigli do aorte, deo zahvata podrazumevao je elektrokauterizaciju, kojom se putem zagrevanja prekida krvarenje. Blizu otvorenog grudnog koša našlo se i parče tkanine na kojoj su se nalazili hirurški instrumenti.
 
Iskra iz instrumenta za elektrokauterizaciju pala je na tkaninu, koja je odmah planula zahvaljujući izuzetno bogatoj sredini kiseonikom. Srećom, doktori su uspeli da brzo ugase vatru, bez ikakvih posledica po pacijenta. Uspešno su priveli kraju zahvat i popravili aortu.
 
Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se tako nešto desilo, pošto su kasnije u medicinskoj literaturi otkrili još šest sličnih situacija.
 
O čudnom slučaju podnet je detaljan izveštaj na kongresu "Evroanestezija", godišnjem okupljanju Evropskom društva anesteziologa održanom u Beču.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.