Rad u smenama može izazvati depresiju

Ljudi koji rade noćne ili druge smene koje mogu da poremete san imaju veću verovatnoću da obole od depresije nego oni koji rade od "devet do pet", objavili su britanski naučnici.
Rad u smenama može izazvati depresiju
Foto: Pixabay
Britanski naučnici su proučili podatke sedam ranijih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28.000 ljudi. Među smenskim radnicima su evidentirali 28 odsto veću verovatnoću da će iskusiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one s konzistentnim radnim vremenom tokom nedelje.
 
"Znamo da rad u smenama menja normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmenama dana i noći", rekla je vođa istraživanja Luciana Torkati, naučnica na Univerzitetu u Ekseteru. "Taj poremećaj ljude čini ćudljivim i razdražljivim i rezultira socijalnom izolacijom jer im se radno vreme ne poklapa s radnim vremenom članova porodice i prijatelja", rekla je naučnica.
 
Na smenski rad posebno su osetljive žene, pišu naučnici u časopisu "American Journal of Public Health". U poređenju sa ženama kojima je radno vreme konzistentno, razvoj mentalnih poteškoća za 78 odsto je veći među ženama koje su prisiljene da rade u smenama.
 
Rezultati upućuju na to da radnici i poslodavci treba da budu svesni potencijalnih posledica smenskog rada kada je posredi mentalno zdravlje zaposlenih.
 
"Naš mozak je programiran tako da spava noću, kada nema dnevnog svetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju", objasnila je Torkati. "Smenski rad, posebno noćni, taj ciklus okreće naglavačke. Procesuiranje informacija i budnost noću, a spavanje danju. Takav poremećaj funkcija uzrokuje razdražljivost, nervozu, potištenost i na kraju može da rezultira raznim mentalnim poremećajima", zaključila je ona.
  • Zlajo

    08.09.2020 23:01
    Koji bre nerad, ledja ostavis i onda budi srecan
  • nebesky

    02.10.2019 10:20
    A rad 24 časa dnevno
    ...apsolutno usrećuje!
    Nema depresije, samo represije...
  • Puszi

    01.10.2019 12:38
    Potvrdjujem!25 god.ovde u Nemackoj radila samo nocne smene kao Dauernachtwache,bilo je moguce,7 noci 7 dana frei,kada sam putivala kuci u NS porodici i deci.Po nekada se menjala sa kolegama i radila 14 noci i 14 dana frei.Svi iz ex YU su tako radili.1 nocna sestra na 35-40 pacijenata na jednom odeljenju.Tuzne i sretne,sudbine,pacijenata su ostavili trag.Sada radim u penziji pola,radnog vremena,sa 71 god.i to je,moguce,jer nas poziv nije samo profesija,vec i zivotni poziv,radicu dok,mogu,jer ako neradim osecam depresiju.Znaci,radite sto duze mozete i bicete,sretni.,i,korisni sebi i svojoj deci i u unucima.Dodjem ba god.odmor,vidim decu,i unuke ali,mislim na!svoje,pacijente,i jedva cekam da!se vratim.Ovde,u Srbiji,nerad,ubija i to stvara,depresiju.Ako ne,puno zdravlja i srece svima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.