Napravljen sistem koji može da predvidi epileptične napade sat vremena ranije

Istraživači sa Univerziteta Luizijana u Lafajetu razvili su sistem veštačke inteligencije koji može da predvidi epileptične napade čak sat vremena pre nego što se pojave.
Napravljen sistem koji može da predvidi epileptične napade sat vremena ranije
Foto: Pixabay
Ljude koji pate od epilepsije ovaj sistem će upozoriti da je napad neizbežan i tako im omogućiti da uzimaju lekove i upozoriti njihove prijatelje ili medicinskog radnika.
 
Stopa tačnosti iznosila je 99,6 odsto na osnovu rezultata elektroencefalograma ili EEG testova koji su pratili moždane signale 22 pacijenta u dečjoj bolnici u Bostonu.
 
Epileptični napadi se trenutno mogu predvideti EEG testovima koji se sprovode u bolnicama ili drugim medicinskim okruženjima, a zatim prediktivnim modeliranjem, procesom koji se oslanja na statistiku. Tehnologija veštačke inteligencije razvijena na Univerzitetu Luizijana oslanja se istovremeno na EEG testove i prediktivno modeliranje, što rezultira ranijom i preciznijom detekcijom.
 
Doktori Magdi Bajoumi i Hišam Daoud, istraživači sa Univerzitetskog odeljenja za elektrotehniku i računarsko inženjerstvo, vodili su tim koji je razvio taj sistem.
 
Bajoumi je rekao da je naredni korak u procesu razvoj načina da se sistem približi ljudima koji imaju epilepsiju. Istraživači razvijaju prilagođeni kompjuterski čip koji se može smestiti unutar uređaja i podseća na pametni telefon ili ručni sat. Čip bi bežično predvideo epileptične napade.
 
"Prenošenje ove tehnologije iz medicinskog okruženja u svakodnevni život u velikoj bi meri poboljšao kvalitet života obolelih od epilepsije. Za njih bi to bila medicinska, ali i psihološka korist", objasnio je Bajoumi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.