Kako da ne obolite od gripa ove zime

U utorak je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A na teritoriji Republike Srbije. Da ne biste bili među obolelima, pratite ovih nekoliko saveta.
Kako da ne obolite od gripa ove zime
Foto: Pixabay
1. Najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija, ali i izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, apeluje RTS.
 
"Torlak" je, inače, posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa.
 
2. Obavezno provetravajte prostorije i izbegavajte boravak u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.
 
3. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa – njima se bori protiv bakterija, a ne virusa.
 
Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature).
 
Upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.
 
4. Da biste sačuvali svoje zdravlje, pazite na higijenu disajnih puteva – pokrite nos i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe bacite, a ruke operite tekućom vodom i sapunom.
 
5. Jedna od preporuka građanima je i da se dobro naspavaju i to na hladnom.
 
6. Ne treba zaboraviti ni na ishranu: Konzumirajte med, nanu i sirup ili sok od zove. Treba nadoknaditi vitamin D u zimskim mesecima, ali i uzimati suplemente cinka.
 
Stručnjaci savetuju i da se jede crno voće i jedan brazilski orah nedeljno.
  • sega diploma a?

    23.12.2019 09:24
    @cecs
    Zinkom? To neki novi element?
  • Laloš

    17.12.2019 07:59
    Vakcinišite se.
  • Patak

    16.12.2019 13:41
    A zasto?
    A zasto ne treba oboleti od gripa? Retro-virusi su mnogo korisniji kada se ugrade u DNK nego kada se izbegavaju - popune dzoker-mesta u lancu koja inace imaju potencijal da budu pocetna mesta mutacijama tkiva (u narodu poznatijih kao kancer),

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.