Pušači u većoj opasnosti od zaraze virusnim infekcijama

Pranje ruku i održavanje razdaljine sa drugim osoba od najmanje jednog metra dobre su mere zaštite, ali za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocenjuju stručnjaci.
Pušači u većoj opasnosti od zaraze virusnim infekcijama
Foto: Pixabay
Na pitanje da li pušenje povećava opasnost od koronavirusa, Majkl Fajfer, predsednik Nemačkog društva za respiratorne bolesti i načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj, odgovara potvrdno.  
 
Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka koji će potkrepiti procenu.  
 
Za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. Međutim, “to je moguće jer su pušači, uopšteno, u većoj  opasnosti od zaraze virusnim infekcijama", kaže Fajfer.  
 
Razlog tome je to što "pušenje smanjuje prirodnu obranu sistema organa za disanje zbog čega ga virus lakše napada".   
 
"To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nema dokaza kada je u pitanju koronavirus", dodaje Fajfer.
 
Navodi da podaci iz Vuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća  znatno veća kod pušača. 
 
Uvek je dobra odluka da prestanete da pušite. U vreme epidemije koronavirusa "moguće je uticati na opasnost od oboljenja ako prestanete da pušite.Razlika uvek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača", zaključuje Fajfer.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.