Istraživanje: Sputnjik V najefikasnija vakcina protiv britanskoj soja virusa korona

Ruska vakcina Sputnjik V manje je delotvorna na južnoafričku varijantu kovida 19, ali taj je pad manji nego kod drugih vakcina, kazao je u petak vodeći naučnik iz Instituta koji je razvio taj proizvod.
Istraživanje: Sputnjik V najefikasnija vakcina protiv britanskoj soja virusa korona
Foto: Pixabay
"Kad je reč o 'južnoafričkoj' varijanti, protiv nje opada delotvornost antitela koje proizvodi Sputnjik V, kao što opada i kod svih drugih vakcina", rekao je Aleksander Gintsburg za novinsku agenciju "Interfax", prenosi B92.
 
Sputnjik V bio je testiran u laboratorijama u Sjedinjenim Državama na britansku i južnoafričku varijantu, kao i na originalni soj otkriven prvi put u kineskoj pokrajini Vuhan, rekao je Gintsburg u intervjuu.
 
Laboratorije su koristile uzorke krvi ljudi zaraženih u Argentini, objasnio je.
 
Dodao je da u tim testiranjima nisu učestvovali ruski naučnici, navodi "Jutanji.hr".
 
Iako je odgovor antitela na južnoafričku varijantu slabiji, taj pad je znatno manji nego što je pad drugih vakcina, rekao je Gintsburg.
 
Rezultati ispitivanja Sputnjika V na soj iz Vuhana potvrdili su otkrića koja su postigli naučnici iz njegovog tima u moskovskom Institutu Gamleja, rekao je.
 
"Pokazalo se, takođe, da od svih vakcina koja se trenutno koriste u svetu, Sputnjik V najbolje neutralizuje varijantu koju nazivamo 'britanskom'", rekao je Gintsburg.
  • Petar

    15.04.2021 08:15
    Jel najefikasnija zato što kao Torlak počinje proizvodnju baš te vakcine?
  • Slavko

    14.04.2021 13:57
    Efikasnost
    Problem je što Rus i Kinezi nisu odmah učestvovali u ispitivanjima,nisu objavljivali dokumentaciju,diktatorski režimi tako rade i onda se teško uspostavlja poverenje,to nije samo slučaj sa vakcinama,oni su teški za saradnju po svemu,znam jer sam i sam učestvovao u nekim projektima sa njima
  • Dragana

    13.04.2021 10:18
    Virusi
    Brazilski, kažu prisutan kod nas, da li je Sputnjik V efikasan, i protiv tog virusa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).