Stručnjaci zaključili: Ljudi jedu previše omega-6 kiselina, a nedovoljno omega-3

Zapadnjačka ishrana povezuje se s mnogim bolestima, a sada se na popis može dodati i hronična bol, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Stručnjaci zaključili: Ljudi jedu previše omega-6 kiselina, a nedovoljno omega-3
Foto: Pixabay
Masnoće su korisne za zdravlje, ali u prevelikoj meri mogu biti štetne. Većina ljudi jede previše omega-6 masnih kiselina, a nedovoljno omega-3.
 
Novo istraživanje proučavalo je potencijalni uticaj omega-6 masti na neuropatsku bol kod ljudi s dijabetesom i drugim stanjima.
 
Stručnjaci Zdravstvenog naučnog centra Univerziteta u Teksasu iz San Antonija proučavali su ulogu omega-6 masnih kiselina kod bolnih stanja i utvrdili da izgleda da te masne kiseline izazivaju bol i upalu. 
 
Obilje omega-6 masnih kiselina u tipičnoj zapadnjačkoj ishrani "značajan su rizični faktor i za upalnu i za neuropatsku bol", navodi se u saopštenju naučnika.
 
Poznato je da su dijabetes, autoimuni poremećaji i kardiovaskularne bolesti povezane s prehrambenim navikama, podsećaju naučnici.
 
Ali prekomerna konzumacija omega-6 masnoća, koje se mahom nalaze u prerađenoj hrani, nije proučavana kad je reč o samim tim kiselinama i njihovoj ulozi u bolu.
 
Tim naučnika sa Odeljenja za hemiju i neurologiju Zdravstvenog sistema za veterane Južnog Teksasa na čelu s Džejkomom Bojdom proučavalo je polinezasićene masne kiseline kod miševa i ljudi.
 
Iako su omega-6 i omega-3 masne kiseline esencijalne za zdravlje, novo istraživanje sugeriše da bi prevaga omega-6 kiselina mogla imati štetne posledice.
 
Petogodišnje istraživanje objavljeno je u junskom izdanju časopisa "Nature Metabolism".
 
Omega-6 kiseline uglavnom se nalaze u hrani s biljnim uljima i korisne su do određene mere.
 
"Ali zapadnjačka ishrana povezana s gojaznošću karakteriše znatno veća količina tih kiselina u hrani, od kukuruznog čipsa do kolutića od luka, nego zdravim omega-3 kiselinama, koje se nalaze u ribi i izvorima kao što su lanene semenke i orasi", navode naučnici. "Generalno, nezdrava hrana bogata omega-6 kiselinama uključuje procesuirane grickalice, brzu hranu, slatkiše i masno i sušeno meso", dodaju.
 
Promena takvih loših prehrambenih navika i povećanje unosa omega-3 kiselina "jako smanjuje ta bolna stanja", utvrdili su naučnici.
 
Takođe, autori su dokazali da su "nivoi omega-6 lipida u koži kod pacijenata s neuropatskim bolom povezanim s dijabetesom tipa 2 jako povezani s prijavljenim nivoima bola i potrebom uzimanja analgetika".
 
Potrebna su dalja istraživanja, ali ovaj rad mogao bi postaviti "temelje za nova klinička istraživanja i otvoriti nove puteve za kliničko lečenje neuropatija", navode naučnici Ejdan Mekginis i Ru-Rong Ji sa Univerziteta Djuk u pratećem uvodniku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.