Španija na putu da usvoji: Ženama tri dodatna slobodna dana mesečno

Ako španska levičarska vlada uspe da unese u zakon mogućnost odlaska na bolovanje zbog bolne menstruacije, biće to prvi takav slučaj u Evropi.
Španija na putu da usvoji: Ženama tri dodatna slobodna dana mesečno
Foto: Pixabay
Predlog je izazvao žustru polemiku u samoj vladi i u sindikatima.
Ta bi mera mogla da se nađe u nacrtu zakona o pobačaju koji treba da učvrsti pravo na prekid trudnoće i reproduktivna prava, a u utorak bi trebalo da ga usvoje na ministarskom veću.
"Priznaćemo u zakonu pravo žena koje imaju bolne menstruacije na poseban odmor koji će od prvog dana finansirati država", objavila je na Tviteru ministarka za ravnopravnost Irene Montero, jedna od čelnika radikalne leve stranke Podemos, partnera socijalističke stranke u vladi Pedra Sančeza.
 
Međutim, još se ne zna da li su razgovori u vladi zaista omogućili da se Podemos i socijalistički ministri s ekonomskim portfeljima dogovore o tačnom efektu tog predloga.
 
Španski mediji, koji su imali pristup privremenom predlogu nacrta zakona koji je pripremilo ministarstvo za ravnopravnost, pišu da bi žene mesečno dobile tri dana bolovanja, uz mogućnost produženja za još dva dana u slučaju vrlo teških simptoma, za šta moraju da imaju potvrdu lekara.
 
"Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija: ne govorimo o laganoj nelagodi, već o teškim simptomima, poput proliva, akutne glavobolje i temperature", rekla je početkom aprila državna sekretarka za ravnopravnost Angela Rodrigez, takođe iz Podemosa.
  • Aaa najzad

    15.05.2022 09:23
    Bravo za menstruaciju
    Pa i Kina je to uvela , zaista ima zena koje imaju bolne cikluse .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.